Van de redactie

Neurowetenschapper: Dit zijn dé succesfactoren.

‘Succes is een keuze.’ ‘Als je iets écht wil, dan kun je het.’ Maar is dat ook zo? Samen met neurowetenschapper Ayca Szapora kijken we naar dé succesfactoren die nodig zijn om succesvol te zijn in een gebied wat voor jou belangrijk is.

Leestijd: 3 minuten

Neurowetenschapper Ayca Szapora is bekend van het boek ‘gedragsverandering voor luie mensen’. Zij heeft een duidelijk standpunt op het gebied van de succesfactoren die nodig zijn om te slagen. Ze vertelt: “Er zijn veel mensen die zeggen: ‘Dit zijn de vijf stappen naar succes’. Dat is allemaal onzin. Die persoon zegt hoe hij of zij succes heeft behaald, maar dat is altijd een verhaal – een analyse – achteraf. Van tevoren kun je nooit alles volgens jouw plan doen en dan verwachten dat het 100% levert wat je wilt. Dat kan niet.”

Wat zijn succesfactoren eigenlijk?

Letterlijk betekent succes een gunstige afloop of resultaat123. Andere woorden die gebruikt worden voor succes zijn onder andere voorspoed, welvaart, geluk en welstand45. Succesfactoren zijn variabelen die van groot belang zijn om het gewenste resultaat te behalen. Kritische succesfactoren zijn factoren die beslissend zijn voor het al dan niet behalen van een vooraf gesteld doel3.

Oké, leuk om te weten wat het feitelijk betekent. Maar uiteindelijk weten jij en ik dat het hier niet om gaat. Je kunt nog zo ‘succesvol’ zijn en tegelijk je totaal niet zo voelen. Iets met eigenwaarde, als we het helemaal zouden afpellen. Maar ook: ieders definitie van succes is anders, dus dat geldt ook voor succesfactoren.

Maar toch.. maar toch is hier over het algemeen wel iets over te zeggen. We gingen op zoek naar iemand die vanuit psychologisch én spiritueel perspectief naar dit thema kan kijken en kwamen zo uit uit neurowetenschapper Ayca Szapora.

Hieronder de kern van het interview in tekst. Kijk je liever? Open dan de video hieronder.

Dus er zijn geen succesfactoren?

“Je hebt een gebied van invloed en een veel groter gebied waar je geen controle over hebt. Je kunt de omstandigheden niet bepalen, maar je kunt – tot een bepaald niveau – wel bepalen wat je doet. Je invloed ligt binnen je eigen acties. Werk je genoeg? Werk je teveel? Heb je de juiste contacten? Reflecteer je genoeg? Ben je nog steeds voor jouw doel aan het werken? Dus er zijn wel wat handvatten om te volgen, maar er is nooit een formule voor succes voor iedereen.”

Waarom niet?

We bepalen ons eigen gedrag niet eens. We hebben veel onbewuste overtuigingen en neigingen en daar wordt ons gedrag uit bepaald. Er gebeurt wat er gebeurt en er zijn miljoenen aspecten die daaraan bijdragen. Dat gaat heel ver; van het lettertype op een uitnodiging tot kleding, stem, manier van lopen; alles heeft invloed op hoe we ons gedragen. Hoe iemand zijn of haar succes heeft bereikt, is uiteindelijk gewoon een heel mooi verhaal.

Zelfs als dezelfde persoon tien jaar later dezelfde stappen zou doorlopen, zal de uitkomst waarschijnlijk anders zijn. Heeft het dan nooit zin om te leren van iemand die is waar jij graag wil zijn? Jawel, als hij of zij de juiste vragen stelt. Je kunt inspiratie krijgen van anderen of zorgen dat je niet in dezelfde valkuilen stapt. We leren van ervaring. Jezelf kennen, voldoende reflecteren geeft meer kans tot succes dan het volgen van een methode van een ander.”

Zijn er factoren die juist bijdragen aan géén succes?

“We kunnen het ook vanuit het tegenovergestelde benaderen; wat is de formule voor om niet succesvol te zijn? Geen fouten mogen maken. De eerste keer willen slagen. Een formule voor een succesvol leven proberen te vinden. Daarmee ben je gedoemd om te falen, omdat je het alleen maar goed wil doen. Je doel moet niet zijn om iets goed te doen. Je doel moet zijn om te leren.”

Wil je ook het perspectief op succesfactoren horen van spiritueel leraar Hans Laurentius en Provocatief Leiderschap trainer Bregje Bullens: bekijk het volledige interview van 40 minuten hier.

Wil je gewoon nu even jouw #15minutesoffeem? Kijk dan de kern van het interview hieronder:

 

    • Dit artikel is een stuk uit het FEEM Magazineboek, de editie over Verlangen. Bestel ‘m hier als je inspirerende verhalen en inzichten wil lezen over het realiseren van je verlangen.
foto succesfactoren: door Bulat Silvia via Canva
foto succesfactoren: door Bulat Silvia via Canva

Meer verdiepende artikelen

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in