Boekbespreking

Dit is mijn kracht, daarom ben ik ondernemer

Leestijd: 3 minuten

En nu als ondernemer doe ik voornamelijk de dingen waar mijn kracht ligt. De rest besteed ik uit. En toch werd ik de laatste weken uitgedaagd op punten waar mijn kracht niet ligt.

Overtuigingen

Dat werd veroorzaakt door oude overtuigingen. En één daarvan is: ik moet diploma’s (papiertjes) hebben om te laten zien dat ik iets kan. Ik zeg ‘oude overtuiging’, omdat ik eigenlijk niet om papiertjes geef. Het gaat er meer om hoe goed je het in de praktijk ook echt toepast. En waar dus je kracht ligt. En toch… Ik werd op de proef gesteld.

Nieuwe opleiding

Dit jaar werd er een hele mooie subsidie gelanceerd door de overheid: NL leert door. Dit gaf de mogelijkheid om drie korte online studies te volgen zodat je je positie kan versterken of jezelf een nieuwe richting kan geven. Geheel gratis of anders gezegd: betaald door de overheid.

Ik koos o.a. voor de opleidingsmodule: HBO Online marketing. Ik heb vroeger marketing gedaan en nu als online ondernemer zit ik er midden in. Mijn gedachte: ik leer altijd wat en nu kan ik achteraf ook het papiertje laten zien. Oh boy, was i wrong.
Die kennis bleek ik inderdaad wel te hebben maar dat papiertje heb ik gedag gezegd.

Oh boy, was i wrong.

Waarom?

Er werd als eis gesteld dat ik een online marketingplan ging maken voor mijn eigen bedrijf. Top dacht ik nog! Want daar heb ik wat aan. Zo ga ik meer nadenken over strategieën en ga ik het 600 pagina tellende boek ook echt doorspitten. Ik ben absoluut niet vies van hard werken en die schop onder mijn kont om dat plan te maken ontving ik met een dosis enthousiasme.

De SWOT analyse, het Canvas model en mijn doelen en KPI’s prima. Het staat allemaal op papier.

En toen kwamen alle eisen van het rapport omhoog: minimaal en maximaal aantal pagina’s, er moet een inleiding en bla bla bla. Het moet zakelijke taal en mag geen spreektaal zijn. Je mag geen spelfouten maken….. en zo ging het door.

Freeze

De Freeze volgde…. Elke keer startte ik weer en elke keer werd ik gefrustreerder. Ontzettend vervelend en ik begreep er niks van. Ik heb alle kennis, ik heb alle strategieën maar waarom kreeg ik het niet op papier?
Tot gisteren, ik kreeg in eens een inzicht. Ik was al 2uur aan het ploeteren en dacht: ik ben er nu klaar mee. Vervolgens liep ik alle eisen nogmaals door. Alleen dit keer bewust. Letten op mijn lichamelijke reacties en emoties. Want ik ben heel goed geworden in het onderdrukken van emoties om maar door te kunnen gaan (en uiteindelijk mezelf voorbij te lopen)

En daar was het: het besef! Het besef dat ik een trucje moest doen dat ik niet goed kan. Ik heb altijd geloofd dat je alles kan leren. Nog steeds. Alleen als je iets doet dat je niet zo goed kan dan betaal je daar een hoge prijs voor. Dat kost enorm veel energie. De creatieve kanten van marketing en zelfs de tabellen en invuloefeningen gaan mij goed af. Heel goed zelfs. Maar taal, regeltjes en zakelijke rapporten…. Dat moet je mij nooit laten doen.

Anders denkenden

Dat is niet mijn kracht. En tegelijk zou ik het niet mijn zwakte willen noemen. Het is gewoon niet waarvoor ik gemaakt ben. Ik denk anders, mijn brein werkt net iets anders. En dat is mijn superkracht. Ik zal het met een voorbeeld uitleggen.

Je wilt van A naar B. Sommige mensen kunnen altijd in een rechte lijn van A naar B. Soms kan ik dat ook. Meestal heb ik vertraging omdat ik namelijk 100 mogelijkheden zie om van A naar B te komen. Ik zie zoveel mogelijkheden, zoveel ideeën en kansen dat het afwegen van de beste route soms iets vertraging oplevert. Sommige routes kan ik ook niet nemen omdat er een obstakel overheen ligt. Andere routes vereisen een partner in crime. En nog andere routes komen niet uit bij B maar gaan verder en eindigen meteen bij D.

Dat heeft dus als nadeel dat als er van mij verwacht word in een rechte lijn van A naar B te gaan… ik dat niet altijd kan. Als voordeel heb ik dat ik overzicht heb van risico’s en kansen die de ander die alleen rechtdoor loopt niet ziet.

Dag papiertje

Dus met veel tranen van oude pijn en opluchting heb ik besloten de examenopdracht niet in te leveren en heb ik het papiertje gedag gezegd. Heb ik vrede met mijzelf gesloten en mijn kracht extra omarmd in de momenten van succes die volgden vanuit mijn eigen bedrijf.

En dat is mijn punt dat ik wil maken aan alle ploeteraars. Elke struggle heeft een leermoment, een boodschap die jij te ontvangen hebt. Het is alleen aan jou: wil je er naar luisteren?

Mijn boodschap was: je bent wie je bent en dat mag je volledig omarmen. Je mag jezelf zijn!

Welke boodschap heb jij te ontvangen?

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?