Boekbespreking

“Discipline zonder passie is als stug doorlopen op een doodlopende weg.”

Leestijd: 2 minuten

Kortgeleden had ik een gesprek met een dame die sinds kort bezig is met online ondernemen. Tot voor kort haalde ze haar opdrachten vooral uit haar netwerk en was daar behoorlijk succesvol in. Maar nu ze een boek geschreven heeft, wil ze zich meer verdiepen in de online mogelijkheden. Tot zo ver niets bijzonders toch?!

Tot ze me vertelde wie ze allemaal gesproken had en welke, veelal zichzelf verklarende, goeroes ze is gaan volgen over online ondernemen. Na 13 jaar ondernemen heb ik al zoveel verschillende verhalen gehoord. Meestal lukt het me wel om vooral geïnteresseerd te luisteren naar de geweldige inzichten die iemand daardoor heeft.

Deze keer kon ik mijn non-verbale communicatie echter niet verbergen en rolde mijn ogen bij het verhaal. Ze werd stil en keek me aan: ‘Zeg ik iets raars?’. Na mijn excuses aangeboden te hebben voor mijn reactie, vertelde ik mijn frustratie in deze ‘doe dit, doe dat’ verhalen van veel business coaches. ‘Het is oprecht ONMOGELIJK om dat allemaal NU voor elkaar te krijgen!’

Ondernemen is misschien wel de mooiste en zwaarste leerschool die je ooit kunt beginnen

Discipline en consistentie schijnen de magische woorden te zijn volgens veel business coaches en niets is minder waar. Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben in de valkuil gestapt. Wanneer ik echter echt in gesprek ga met succesvolle ondernemers die ook winst halen uit de onderneming, dan zijn zij alles behalve gedisciplineerd of consistent. Waar ze wel goed in zijn, is luisteren naar hun ‘buikgevoel’ of ‘intuïtie’ of ‘innerlijke stem’ of geef het een naam.

Gelukkig geeft FEEM een tegengeluid vanuit ‘geïnspireerd’ ondernemen. Ondernemen vanuit je passie. Ondernemen vanuit je innerlijke drive. Ondernemen vanuit je eigen kwaliteiten in plaats van aangeleerde takenlijstjes. Te vaak zie ik dat wanneer je, door je onervarenheid of naïviteit, je toch laat verleiden tot ‘doe dit, doe dat’, het al snel voelt als ‘moeten’ en dan verdwijnt de passie.

Ondernemen is misschien wel de mooiste en zwaarste leerschool die je ooit kunt beginnen, naast moeder worden vermoed ik, omdat het je constant confronteert met je eigen (beperkende) overtuigingen. Daarbij kan het handig zijn om te leren van de ‘fouten’ van anderen. Maar wat nou als die ‘fouten’ voor jou nu juist pareltjes zijn die wel werken?

Sta eens stil bij die momenten waarop jij je bijna voelde zweven. Die momenten waarop alles vrijwel vanzelf leek te gaan. Onderzoek die momenten waarop je precies dat gerealiseerd kreeg wat je altijd al wilde. Doe ‘dat’ vaker en je zult merken dat jouw passie en vooral ook je inspiratie steeds vaker leidend zijn. We hebben al genoeg doodlopers. Volg jouw unieke eigen weg. Zelfs al lijkt dit een omweg, dan nog is dit pad precies het juiste voor jou.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?