De maakbaarheid van succes! Drie perspectieven op dit onderwerp.

drie in de pan

Wat ontstaat er wanneer we een stelling of vraag onderzoeken vanuit drie verschillende perspectieven? Drie in de pan dus. Onderaan de pagina kun jij ook mee discussiëren. Laten we onze visie versterken, ons referentiekader verruimen en onze inspiratie laten stromen. Praat je mee?

Ayca Szapora

Ayca Szapora is neurowetenschapper. Wat kan zij zeggen over deze stelling, gezien vanuit haar breinkennis? Ayca houdt ervan om zaken te nuanceren van verschillende kanten te bekijken, en tegelijk is ze heel duidelijk in haar visie.

Hans Laurentius

Hans Laurentius is spiritueel leraar. Met zijn boeken als 'de vreugde van verlichting' en meer dan 10 andere boeken heeft hij al veel mensen geïnspireerd. Hij bekijkt onze stellingen en vragen vanuit het non-dualistische perspectief. 

Bregje Bullens

Bregje Bullens is provocatief coach / trainer en een erkend opleider in het Provocatief Leiderschap. Haar missie: voorkomen dat de mensheid naar de kloten gaat. Met liefde, humor en een goede schop onder je kont geeft zij haar visie.

Leestijd: 2 minuten

Maakbaarheid. Is succes maakbaar?

‘Succes is een keuze.’ ‘Als je iets écht wil, dan kun je het.’ Het zijn mooie, inspirerende uitspraken die je net even dat laatste duwtje in de rug kunnen geven. Terwijl ze je ook mateloos kunnen frustreren als je het leest op een moment dat je aan alles voelt:’Op dit moment is het absoluut niet waar voor mij’. Het impliceert dat het leven te controleren is. Dat klopt niet, heb ik inmiddels mogen ervaren. Het leven gebeurt. Het stroomt. Soms met grote golven, soms heel kabbelend. Voor alles is een tijd. En daarbij: het is goed om af en toe even stil te staan bij de privileges die we hebben om überhaupt onze persoonlijke doelen te kunnen nastreven. Van de hele reis die we samen met de lezers van ons magazineboek inmiddels hebben afgelegd, wil onze hoofdredacteur Yvonne van Balkom nog één vraag onderzoeken: in hoeverre is een succesvol leven maakbaar?

Plus: praat mee in de reacties hieronder. We rise by inspiring each other!

Dit zijn de drie perspectieven van onze panelleden:


Bregje Bullens, grondlegger Provocatief Leiderschap

Zoals we van haar gewend zijn, is Bregje heel duidelijk in haar visie over de maakbaarheid van succes: “Uitspraken als ‘als je iets écht wil, dan kun je het ook’ vind ik dikke onzin. Bijna dodelijk zelfs. Kijk naar de generatie die kampt met steeds grotere mentale klachten. De generatie die steeds hoort; ‘als je maar denkt in kansen dan is alles mogelijk’. Nou, dikke vette bullshit. Ik vind dat gevaarlijke uitspraken.”

In het gesprek horen we van Bregje:

  • Waarom ze dan toch gelooft dat succes meer wél maakbaar is dan niet.
  • Wat iedereen zou mogen leren van Bregje.
  • Waarom Bregje ook vindt dat de zin ‘mijn potentie komt er niet uit’ niet klopt.


Hans Laurentius, spiritueel leraar

Hans: “Als je ergens veel talent voor hebt en er is ook veel aanmoediging, dan lijkt het succes heel maakbaar. Maar je hebt noch die bemoediging, noch dat talent zelf gemaakt.” Hans Laurentius over maakbaarheid.

En verder in de video:

  • “Wat we wensen, kost meestal ook wat aan de andere kant.” Wat bedoelt hij daarmee?
  • De relatie tot uiterlijk succes en innerlijke leegte.
  • Zijn kijk op de maatschappij waarbij het draait om ‘meer, meer, meer’


Ayca Szapora, neurowetenschapper

Zelfs Ayca, die altijd van de nuances is, is dit keer heel duidelijk: “Er zijn veel mensen die zeggen: ‘Dit zijn de vijf stappen naar succes’. Dat is allemaal onzin. Die persoon zegt hoe hij of zij succes heeft behaald, maar dat is altijd een verhaal – een analyse – achteraf.” De maakbaarheid van het leven bestaat dus niet, volgens haar.

Verder in de video:

  • Waarom succes altijd een verhaal achteraf is.
  • Er is volgens Ayca geen ‘succesformule’, maar wél een formule voor niet succesvol zijn! Die formule deelt ze in deze video.
  • Dit was overigens een heel succesvol interview! Waarom? Dat wordt op het einde van het gesprek helemaal duidelijk.

Of bekijk hier de korte versie van 15 minuten.

Benieuwd naar andere artikelen uit het magazineboek? Je bestelt ‘m hier.

foto maakbaarheid: door Andrea Piacquadio via Canva
foto maakbaarheid: door Andrea Piacquadio via Canva

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Meepraten over dit onderwerp?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

het beste van feem wekelijks in je mail?