‘’De klant probeerde een wig tussen ons te drijven’’

Leestijd: 3 minuten

Bij een nieuwe opdrachtgever in haar vorige bedrijf bleef coach en onderneemster Annechien Broekmeijer een intuïtieve ‘nee’ horen, maar ze luisterde er niet naar. Achteraf werd pas duidelijk waar deze ‘nee’ vandaan kwam: Annechien en haar toenmalige compagnon werden door de klant steeds verder uit elkaar gedreven. ”Achteraf had dit het einde voor ons bedrijf kunnen betekenen.”

Wat gebeurde er precies?

Bij een netwerkbijeenkomst raakten mijn compagnon en ik aan de praat met een andere onderneemster. Het was een fijn gesprek, maar op de een of andere manier hoorde ik de hele tijd ‘nee’ in mijn hoofd. Was dit een ‘nee’ voor deze persoon? Voor de opdracht? Ik wist het niet, dus ik heb er toen niks mee gedaan. Na een tijdje kwam er een aanvraag en kregen we een opdracht van die onderneemster, maar die ‘nee’ was me wel bij gebleven. Ik dacht ”Dat is toch typisch? Ik krijg ‘nee’ te horen, maar we krijgen toch opdrachten? Zit mijn intuïtie er dan naast?”

”Achteraf had dit het ergste voor ons bedrijf kunnen betekenen.”

Tot een bepaald moment voelde het goed, tot we nog een klus kregen van haar. Hiervoor moesten we een aantal teksten schrijven. Mijn compagnon zou deze opdracht oppakken, maar ze had daar op dat moment niet de inspiratie voor. Ze vroeg mij of ik de tekst compleet kon maken. Ik stuurde de aangepaste tekst naar de klant, maar ze gaf alle credits aan mijn compagnon. Zo gebeurde dat nog meerdere keren. Dat voelde niet goed. Mijn compagnon en ik wisten hoe het zat, dat spraken we wel naar elkaar uit, maar het vervelende gevoel bleef toch hangen. Ik voelde veel jaloezie richting mijn compagnon en zij voelde zich heel schuldig, waardoor deze situatie voor ons allebei niet goed was.
Na het uitgesproken te hebben met elkaar, beseften we dat deze klant een wig tussen ons probeerde te drijven. Dit had het einde van ons bedrijf kunnen betekenen.
Die ‘nee’ heeft dus achteraf dus wél geklopt. We hebben veel opdrachten gehad en we hebben mooi werk geleverd. Dat maakt die ‘nee’ juist ook dubbel.

Wat voor effect heeft dit gehad op jou?

Het korte termijn effect was twijfel ”klopt mijn intuïtie wel?” en later twijfel aan mezelf ”doe ik het dan wel goed?” Ook heb ik de angst gehad of het wel goed ging komen tussen mij en mijn compagnon. Uiteindelijk is het voor mij bewijs geweest dat die intuïtie het écht wel weet. Op de lange termijn is deze situatie dus heel goed voor mij geweest. Ik vind het een mooie boodschap naar mezelf: ”Neem je intuïtie serieus.”

Wat heb je uiteindelijk geleerd van deze ‘fout’?  

Wat ik geleerd heb is: ”Negeer nooit je intuïtie.” Ondanks dat we een goede samenwerking hadden, opdrachten kregen en mooi werk hebben geleverd, was die klant eigenlijk het ergste voor ons bedrijf aan het veroorzaken: een breuk tussen ondernemers. De ‘nee’ lag echter niet voor de hand. Dan zeggen mensen: ”Ja, maar je hebt toch meer dan genoeg opdrachten gehad.” Het was redelijk aan het begin van ons bedrijf en ik liet het geld boven mijn intuïtie gaan. Geld is niet het belangrijkste, het kan me gestolen worden. Ik had het veel erger gevonden als die samenwerking met mijn compagnon geklapt was. Dan zou alles me helemaal niks meer waard zijn, omdat die samenwerking voor mij écht het fundament van het bedrijf was.

”Negeer nooit je intuïtie.”

Ik heb later wel vaker situaties meegemaakt waarbij mijn gevoel tegen mijn ratio in ‘ja’ of ‘nee’ zei. Vanaf dat moment heb ik écht mijn gevoel gevolgd. Wanneer je ergens een intuïtief inzicht krijgt, geloof het maar!
En wat helpt dan in het herkennen van je intuïtie? Je intuïtie vertelt nooit een heel verhaal, het is heel kort en krachtig ‘ja of nee’ ‘doen of niet doen’, ‘links of rechts’. Het is iets dat je voelt; dat moet je ook echt leren voelen. Wanneer onze intuïtie spreekt gaan we met onze ratio van alles lopen beargumenteren ”het is een ja, want…”. Intuïtie vertelt dat allemaal niet, dus als je ergens een hele simpele ‘ja’ of ‘nee’ hoort, geloof dan dat het je intuïtie is. Belangrijk is dat je hoofd naar je gevoel zou moeten luisteren en niet andersom.  Geniet ervan dat je intuïtie spreekt, dat maakt het leven een stuk eenvoudiger.

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek 'Dit doe ik nooit meer' vertellen professionals openhartig over de 'fouten' die ze hebben gemaakt in hun werk. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat 'fouten maken mag'. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker 'op je bek' te gaan?

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend verhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

it's a movement

join us!

Meer van dit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MEEST BEKEKEN

Feminiteit: meer waardering cruciaal.

Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Hoe je dromen waarmaakt

Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Energetische reading: kijken naar je energie.

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

Drie perspectieven op de vraag ‘moet ik wel of geen financiële doelen stellen?’

Moet ik wel of geen financiële doelen stellen? In onze FEEM Community kwam deze vraag voorbij: 'Meer malen heb ik gehoord dat het helpt bij het...

Van ongepland zwanger naar doula: “Zij gaf me de richting die ik zocht”

Bewust leven speelde altijd al een grote rol in het leven van Elvira Broersma. De switch die ze drie jaar geleden maakte van haar...

Jouw succes is niet maakbaar! Drie perspectieven op deze stelling.

Is succes maakbaar? ‘Succes is een keuze.’ ‘Als je iets écht wil, dan kun je het.’ Het zijn mooie, inspirerende uitspraken die je net even...

“Ik werd emotioneel, want ik voelde me een soort van betrapt.”

DE HUIDIGE SITUATIE Annemarie over haar situatie: "Als zelfstandige loop ik geregeld tegen het feit aan dat ik soms meer wil dan dat ik kan...

Drie perspectieven op de gedachte ‘Wie ben ik nou eigenlijk?’

De gedachte van deze keer: 'Wie ben ik nou eigenlijk?' Deze keer geen stelling, maar een gedachte. Je kent het misschien wel: je staat op het...

Dit is belangrijk: komt de impuls vanuit je brein of je gevoel.

DE HUIDIGE SITUATIE Yvonne over haar situatie: "Ik merk dat ik soms bezig ben met de vraag: ‘Ben ik wel een goede moeder?' Ik besteed...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?