De hype van €10k omzet per maand: ‘Gewoon onzin’.

Onze expert: Garcia Stans

Garcia wil jou als vrouwelijke ondernemer helpen om je cijfers te begrijpen, om jouw angst en onzekerheid voor finance te laten verdwijnen en je money mindset te verbeteren. Garcia snapt cijfers én de issues die veel vrouwen daarmee hebben. Daarom is zij onze expert en pakt zij in de rubriek 'It's all about the Money' de vragen op die met financiën te maken hebben.

Leestijd: 2 minuten

Scroll twee minuten op social media en je ziet vanzelf een post of een advertentie met de volgende boodschap:

* 10 manieren om €20k omzet per maand te halen
* De reden waarom ik €10k omzet draai bij een lancering
* Ik heb eindelijk de €10k gehaald.

Het klinkt allemaal mooi, maar het zegt helemaal niets. Toch vinden veel ondernemers die €10.000 per maand een soort magisch getal. Als je dit behaald hebt, dan pas ben je…?

Ik vind het omzetdoel van €10k gewoon onzin.

Waarom?

1. Omzet is geen winst. Van je omzet gaat namelijk eerst nog je zakelijke kosten af. Dan heb je je winst. Je kan €10k (= €10.000) omzet behalen, maar als je €15k kosten hebt gemaakt, dan heb je nog niets. Nog erger; je hebt gewoon verlies.

Ik heb liever een omzet van €8k en €5k kosten, zodat ik een winst van €3k heb, dan stoer zeggen dat ik een omzet hebt van €10k per maand en €15k kosten en ik mezelf geen salaris kan uitkeren.

2. Die magische grens van €10k… wordt dit ook niet een beetje geromantiseerd? Tuurlijk is het fijn als je €10k verdient, maar veel ondernemers zijn ook al dolblij met €7k aan omzet. Het lijkt wel of je alleen succesvol bent als je elke maand €10k omzet draait.

Ik ken ondernemers die €15k draaien, maar qua winst €1000 overhouden. Maar ik ken ook ondernemers die €7k omzet halen en €3k overhouden aan winst. Jij mag bepalen wie het dan beter doet.

Advies:

Mijn advies als financial is om realistische winstdoelen te stellen.

Te beginnen met hoeveel je jezelf wilt uitkeren als salaris. Hoeveel heb je minimaal nodig om je privé lasten te betalen. Doe dit bedrag maal 2 (ruim geschat) voor de belasting. Dit is je winstdoel. Als je deze behaalt, kan je jezelf een mooi salaris uitbetalen.

Tel hierbij je maandelijkse zakelijke kosten. Dan heb je een mooi omzetdoel, waarmee je kan werken en je aanbod op kan instellen.

Zo weet je echt wat je nodig hebt qua omzet om jezelf een salaris uit te betalen en alles wat boven dit omzetdoel komt is alleen maar mooi.

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Garcia helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?