column

De Empathische Narcist

Leestijd: 2 minuten

“Wie denk je wel dat je bent? Je charmeert, inspireert en manipuleert, je geeft om te nemen! Je bent een ‘nemer’! Een narcist!”

Ik moest het horen. Ik had deze provocatieve spiegel nodig. Ik had (weer eens) niet door dat ik van achter een masker acteerde, een masker van gedrag. Dat ik deed alsof, dat ik dacht eerlijk en transparant te zijn terwijl ik mezelf voor de gek hield door anderen voor de gek proberen te houden. En ik had het niet eens door. Deze coach wist hoe hij mij kon raken, hoe hij mij kon laten inzien wat anderen zagen en wat ik nodig had. Hoe hij mij mijn masker kon laten zien. Hoe ik mijn bewustzijn kon verhogen.

Voor ik het goed en wel besefte stond mijn ziel in brand en stond ik als een gekwetst kind met mijn masker in de hand. Wat kunnen lessen toch pijnlijk zijn. Wat kan leren toch verruimend zijn. Wat kan loslaten verlichtend zijn. Natuurlijk besefte ik dat niet direct. Het kostte me de nodige momenten van zelfmedelijden en verdriet, van boosheid en frustratie, van teleurstelling en verongelijktheid… en uiteindelijk momenten van inzicht en acceptatie. Daarna stond ik open, kon ik weer zien, ruiken, proeven en bovenal voelen. Dit zware masker dempte mijn gevoel, mijn kracht, mijn empathisch vermogen. En ik had het niet eens door.

Ben je bezig met winnen of niet verliezen?

In de spiegel zag ik mezelf weer, meer en meer. Wie ik echt ben, waar ik echt van ben. Waar ik van houd en waar ik bang voor ben. Wat mijn motieven zijn. Mijn inspiraties. Mijn uitdagingen. Wanneer ik oprecht ben en wanneer ik gewoon ben. Wanneer ik in mijn kracht sta, vanuit mijn licht mijn krachten gebruik om te winnen. En wanneer ik weer een masker boetseer en vanuit mijn schaduw mijn krachten inzet om niet te verliezen. Voor mensen die me niet kunnen lezen ziet dat er hetzelfde uit. Voor mensen die me niet kennen ben ik de ‘empathische narcist’ die wint om niet te verliezen. Voor mensen die me niet kennen ben ik een zwaarte die verlicht.

De beste coaches weten niet alles, zij weten dat ze nooit alles zullen weten. De beste coaches weten hoe ze jou kunnen laten inzien dat je nooit alles zal weten! De beste coaches zitten nooit zonder coach! Jouw beste coach ben jezelf! Of hou ik mezelf voor de gek? Hoe goed ken jij jezelf? Hoe goed ben je zelf? Hoe goed ken jij je oordelen en overtuigingen? Hoe standvastig ben jij in je beperkingen? Hoe open sta jij voor de kunst van het niet weten?

David Becking
David Becking
Bij FEEM Magazine houden we ervan om visies te versterken en referentiekaders te verruimen. Daar past David perfect bij. David is een ondernemende gevoelsman. Een creatief denker die de status quo graag uitdaagt en ter discussie stelt. Met MANAKR8 als zijn voertuig zet hij zich in voor het vermenselijken van de samenleving. MANAKR8 staat voor de kracht van verbindende energie. Energie die theorie met praktijk verbindt, emotie met ratio, denken met doen, mannelijke en vrouwelijke krachten, verleden met het heden en de toekomst. Vanuit een natuurlijke, onuitputtelijke en kritische nieuwsgierigheid, een focus op beleving en plezier zet hij zich in om de wereld stukje bij beetje een prettiger plek te maken. Wij horen graag wat hij te zeggen heeft.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Hoe je dromen waarmaakt

3
Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....
Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

3
Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...
Foto gelijkwaardige uitwisseling: door CihatDeniz via Canva

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

38
Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?