Boekbespreking

De comfortzone van je bucketlist

Leestijd: 5 minuten

Voordeel is dat we zullen genieten van dingen die we tot een jaar geleden ‘gewoon’ vonden en voor lief namen. Wat dacht je van gezellig een terrasje pikken, knuffelen met je familie, vergaderen in real life, spontaan uit eten zonder te reserveren, nieuwe mensen ontmoeten op een netwerkborrel en die dan gewoon de hand schudden (of zou dat nooit meer de norm worden?), een weekendje weg, dansen op een feestje tot je erbij neervalt en (deze geldt voor mij) een groot evenement bezoeken of organiseren.

Daar gebeurt het

De dag dat we onze bubbel uit stappen zal wel wennen zijn, waarschijnlijk gaat het in kleine stapjes. Het doet me een beetje denken aan het verlaten van je comfortzone, dat kan ook eng zijn. Omdat je bijvoorbeeld bang bent wat andere mensen er van zullen vinden of bang bent dat het je niet zal lukken. Maar laat dit je niet tegenhouden, dat zou zonde zijn. Want daar buiten je comfortzone, daar gebeurt het hé? En alle dingen die net buiten je comfortzone liggen, maar waar je leven wel leuker van wordt: die horen op je bucketlist. Bucketlist? Zeker!

Pfff gelukkig maar

Het grootste vooroordeel over een bucketlist is dat er alleen grootse, meeslepende en dure dingen op staan die jij eigenlijk heel eng vindt. Nou, dan kan ik je gerust stellen: dat is niet zo. Want het is jóuw bucketlist, met dingen waar jóuw leven leuker van worden. Daarom is er geen enkele bucketlist hetzelfde, pffff gelukkig maar.

Comfortzone

Maar even terug naar die comfortzone, kijk even naar dit plaatje:

Hier in dit grijze middendeel is het lekker veilig, weinig risico’s. Hier ben je goed mee bekend en verblijf je de meeste tijd van je leven. Dan zie je daar buitenom een oranje ring, die heet de paniekzone. Hier ben je angstig. En als je bang bent, zal je niet in staat zijn wat te leren. Want al je energie gaat zitten in het controleren van je angsten.
Maar daar tussenin zit ook nog een blauwe zone, die heet de leerzone (of stretch zone). In de leerzone heb je de mogelijkheid om te groeien en dingen te leren. Wat betekent dat als je het vertaalt naar je vertrouwde comfortzone? Juist, dat je dus niets nieuws leert als je binnen je comfortzone blijft. Ja echt, confronterend hé? Het goede nieuws is dat je comfortzone groter wordt als je goed bekend bent met dingen die je in de leerzone hebt geleerd en nu beheerst. Want dat voelt nu aan als comfortabel.

Voorbeeld

Stel dat je een online training met video wilt gaan geven aan je klanten, maar je hebt nog nooit filmpjes opgenomen. Dan ligt het opnemen van je eigen video’s in je blauwe leerzone, je kan het nog niet maar wil het wel leren. Zodra je een paar filmpjes hebt opgenomen wordt het steeds vertrouwder en comfortabeler. Na een tijdje neem je zo’n filmpje op zonder zweethanden en stotteren, heb je jouw tekst niet meer helemaal uitgeschreven maar vertel je heel natuurlijk je verhaal. Dan valt ‘filmpjes opnemen’ in je comfortzone.

Omdat dit nieuw is in je blauwe leerzone, wordt die dus groter.

Hiermee is je comfortzone dus iets groter geworden. Je zou denken dat je blauwe leerzone dan dus wat kleiner wordt. Maar dat is meestal niet zo. Want als je eenmaal je hand niet meer omdraait voor het opnemen van een filmpje, dan ga je eens nadenken over ‘live gaan’ op je zakelijke pagina, een zakelijke vlog beginnen of je eigen YouTube kanaal starten enz. De kans dat je overwoog om een eigen YouTube kanaal te starten voordat je überhaupt ooit een video had opgenomen, is niet zo groot. Omdat dit nieuw is in je blauwe leerzone, wordt die dus groter.

Maar voel je paniek zodra iemand oppert dat het eens tijd wordt dat jij de zichtbaarheid van je bedrijf vergroot door video in te zetten, dan ligt het anders. Dan ligt video opnemen in je paniekzone. Je sterft van de zenuwen en hierdoor verkramp je zodra je die rode opnameknop indrukt. Als je zo bang bent, schiet je lijf in de ‘overlevingsstand’ en is het onmogelijk om iets nieuws aan te leren.

Paniek

Terug naar de cirkel, die totale cirkel blijft even groot.
Dus wat gebeurt er met je paniekzone als die andere twee groeien? Juist: die wordt kleiner.
Want hoe meer dingen je probeert en leert, hoe minder er is om paniek voor te voelen.
Denk eens terug aan je eerste vliegreis, dat is de eerst keer echt spannend.

Voelde jij ook lichte paniek opkomen bij het idee dat je ging vliegen? Er kwamen vragen op als:

  • Hoe zit dat precies met inchecken, boardingpass, douane enz?
  • Welke producten mogen er ook alweer niet in je incheck bagage?
  • En wat mocht ik niet meenemen in mijn handbagage?
  • Hoe groot mag die handbagage eigenlijk zijn?
  • Oh ja, hoe lang moet ik van tevoren op het vliegveld zijn?

Een zakelijke reizigster die maandelijks vliegt, doet dit op routine. Bij haar zit het in haar comfort zone. Bij de meeste van ons zal vliegen in de leerzone zitten.

Blauwe zone

Het zal je niet verbazen dat de wensen van je bucketlist zich in de middelste blauwe zone (leerzone) bevinden.
Dan ben je dus buiten je comfortzone waar je nieuwe dingen ervaart en leert. Maar niet zo ver erbuiten om bang te zijn.
Dit plaatje is voor iedereen anders, deze is van iemand die veel dingen eng vindt en uitdagingen uit de weg gaat:

Daarom moet iedereen voor zichzelf bepalen wat er op zijn bucketlist staat. Wat voor de ene persoon een gave uitdaging is, kan voor de ander paniek geven.
Ik heb bijvoorbeeld ooit zweefvliegles gehad. De meest gehoorde opmerking over mijn nieuwe hobby was ‘Ik moet er niet aan denken’.

Wat voor de één een wens is (leerzone), is voor de ander een nachtmerrie (paniekzone).
Ik wens je heel veel plezier als je een kijkje gaat nemen buiten je comfortzone en help je hieronder op weg.

Uitdaging

Ik sluit af met een uitdaging. Eentje die buiten je comfortzone ligt, die geen of weinig geld kost, maar waar je leven wel leuker van wordt. Dus hij zou niet misstaan op jouw bucketlist, want daar hoeven niet alleen dure dingen op te staan. Ik daag je uit:
Bedenk een briljante 1-april-grap en bereid hem voor. Je kan het alleen doen, maar als je de voorpret graag deelt zoek je een ‘partner in crime’. Veel plezier!

P.S. 1

Deel een foto/video van jezelf tijdens deze uitdaging met #52comfortzone op social media zodat we elkaars pogingen kunnen zien!

P.S. 2

Oh deze uitdaging doet me denken aan een 1-april-grap die ik in mijn studententijd heb uitgehaald met mijn huisgenoten. We hadden ruzie met de huisbaas omdat we, met hulp van bureau voor rechtshulp, hadden berekend dat we teveel huur betaalden. Half maart heb ik, samen met een huisgenoot, een brief opgesteld uit naam van de huisbaas: “Ik ben het helemaal zat en heb het huis verkocht. Jullie dienen de eerste dag van de volgende maand het huis te hebben verlaten.” Drie van de huisgenoten gingen op de fiets naar het bureau voor rechtshulp om verhaal te halen. Maar kregen daar te horen dat ze maar eens goed naar de datum moesten kijken, waarop eentje kwaad werd en ‘serieus genomen wilde worden omdat ze op straat kwam te staan’. L.O.L.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?