The inner agency

Het belang van controle loslaten als vorm van zelfzorg

Leestijd: 3 minuten

Van controle vasthouden naar controle loslaten

De situatie
Sophie is een 42-jarige vrouw met een succesvolle carrière en een fijn gezin. Ze is moeder van 2 kinderen en 14 jaar samen met haar partner. Sophie heeft altijd de behoefte gehad om controle te hebben over haar leven. Sophie houdt van routine. Ze leeft volgens haar weekplanning, de sportmomenten, momenten voor ontspanning en zelfs haar eerste kop koffie drinkt ze op een vast tijdstip.

Controle loslaten is niet vanzelfsprekend voor haar. Wanneer Sophie het gevoel van controle heeft dan voelt ze zich veilig en weet ze zeker dat er geen onverwachte dingen gebeuren. Echter, de laatste tijd merkt ze dat ze steeds vaker gestresst is en moeite heeft om zich te ontspannen. Er zijn haar een aantal onverwachte zaken overkomen, die Sophie nooit had voorzien.

Sophie beseft zich dat ze grip verliest en dit maakt haar angstig. Ze kan niet stoppen met piekeren over alles wat er fout zou kunnen gaan. Haar grote verlangen naar meer controle brengt innerlijke onrust en ze realiseert zich dat ze op deze manier niet verder kan.

foto controle loslaten: microgen via Canva
foto controle loslaten: microgen via Canva

Controle loslaten is een vorm van zelfzorg

Ons advies
Ons advies aan Sophie is dat haar controle loslaten belangrijke vorm van zelfzorg kan zijn. Het is voor Sophie essentieel dat ze zich realiseert dat ze niet altijd alles onder controle kan hebben, en dat dat ook helemaal niet erg is. Sophie mag leren dat het zelfs een gevoel van rust kan bieden, wanneer ze erkent dat er soms dingen gebeuren die ze niet had kunnen voorspellen.

Ze mag leren om vertrouwen te hebben in zichzelf en haar omgeving. Om haar te helpen met dit proces, hebben we haar doorverwezen een energetisch therapeut, een van onze partners. Daarnaast gaat Sophie een de slag met mindfulness, zodat ze meer leert leven en voelen in het moment. Uiteraard is dit een proces en geen quick-fix. Dat proces gaat stap voor stap en daar hebben we de juiste begeleiding bij gevonden.

De therapeut gaat Sophie begeleiden met het leren omgaan van haar sterke behoefte aan controle. Samen zullen ze oefeningen doen en gesprekken voeren waarbij Sophie leert om haar emoties te herkennen en te reguleren. Dit zal haar helpen om meer vertrouwen te hebben in haar eigen capaciteiten en in de wereld om haar heen.

Het is ontzettend belangrijk om te gaan inzien waarom het loslaten van controle zo’n uitdaging kan zijn. Veel mensen voelen de behoefte om controle te behouden over hun leven, maar het kan ook een belemmering worden wanneer het de overhand neemt en leidt tot stress en spanning. Loslaten roept veelal gevoelens van kwetsbaarheid op. Iemand kan zich angstig voelen bij de gedachte dat dingen niet volgens plan zullen verlopen. Alleen door te leren vertrouwen op jouzelf en de omgeving, kan je juist meer innerlijke rust en vrijheid ervaren.

Controle loslaten is een essentiele vaardigheid

Waarom deze benadering
Door samen te werken met deze therapeut, door nieuwe inzichten en oefeningen kan Sophie leren vertrouwen. Stap voor stap. Dit zal haar helpen om meer ontspannen door het leven te gaan.

Het loslaten van controle is een ontzettend waardevolle vorm van zelfzorg. Het stelt ons in staat om ons te bevrijden van onnodige stress en spanning. Hoewel het een uitdaging kan zijn, kunnen we leren om te vertrouwen op onszelf en de wereld om ons heen. Net zoals Sophie kan ook jij ervoor kiezen om controle los te laten en zo een leven te leiden dat meer in balans is, waarin je kunt genieten van het moment en jezelf kunt laten rusten in het vertrouwen dat alles uiteindelijk goed zal komen.

The Inner Agency

Er zijn veel manieren om de ‘reis naar binnen’ te maken. Waar begin je? Precies dat is waar The Inner Agency dé plek voor biedt. Zij bieden die plek waar iedereen terecht kan met hulpvragen, voor leefstijladvies of vragen omtrent de persoonlijke ontwikkeling. Je boekt een live gesprek met één van de professionals en ontvangt meteen toepasbare tips en aansluitend de juiste hulpmatch. Zo kom je precies bij die coach, therapeut of hulpverlener waar je zelf niet op zou uitkomen. Voor FEEM Magazine deelt oprichter Sabine van der Hulst open en eerlijke verhalen van mensen die bij The Inner Agency aankloppen met een hulp- of levensvraag. Het doel? Jou inspireren met diverse manieren waarop je in contact kunt komen met jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

verder lezen

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?