Blog van een van onze leden

Chocolade en Chardonnay zijn mijn alarmbellen.

Een aantal jaren geleden zat ik bij de huisarts omdat ik me constant moe voelde. Nadat ik haar vertelt had wat er allemaal speelde zowel thuis als binnen mijn bedrijf, zei ze: “je zou van minder moe worden”. Een opmerking die ik nooit vergeten ben. Ik weet dat ik niet de enige vrouw ben die geneigd is om door te gaan ook als haar batterij leeg is. Dit keer werd het tijd voor een blijvende oplossing.

Leestijd: 2 minuten

De keer dat ik bij de huisarts zat was niet de eerste keer dat ik moe was. Meer dan een beetje moe. Meestal hielp een weekje vakantie wel, maar toen niet meer. Ik dacht dat ik de tijd er geen tijd voor had. Elke dag stonden er dingen op mijn to-do lijstje die echt moesten gebeuren. Daarna zou ik ontspannen. Ondertussen werd mijn lontje steeds korter en hier werden de liefste mensen om mij heen de dupe van. Wat maakte dat ik me schuldig ging voelen. Het moest echt anders.

Goed in mijn energie

Er zijn een paar dingen die me nog steeds elke dag helpen om te zorgen dat ik goed in mijn energie zit. Zoals altijd zijn ze niet heel ingewikkeld, maar wel heel effectief.

Het begon met het besef: ‘Als ik moe bent, ben ik over mijn grenzen gegaan”. Dan ben ik te veel bezig geweest met de dingen die moeten en heb ik te weinig rekening gehouden met wat kan, met wat ik kan. Dan ben ik toch stiekem mezelf weer aan het vergelijken met anderen en ben ik weer richting perfectionisme geslopen.

Chocolade en Chardonnay zijn mijn alarmbellen.

Chocolade en Chardonnay zijn mijn alarmbellen. Zeker als ik het gevoel heb dat ik een glas wijn of een reep chocolade verdiend heb. Ook TV kijken en scrollen door je tijdlijn helpen niet al lijkt dit soms zo. Het zijn allemaal manieren om jezelf te verdoven en niet te voelen hoe moe je bent.

Gebruik maken van mijn talenten

Mijn perfectionisme maakt dat ik extra gevoelig ben voor complimenten. Dit hoeft niet altijd uitgesproken worden, een goedkeurende blik is ook al fijn. Een nadeel hiervan is dat ik mezelf allerlei dingen had aangeleerd omdat dit complimenten opleverde maar die niet in de lijn van mijn talenten lagen. Als het compliment (of een ander soort beloning) niet kwam koste ze me veel energie en werd ik saggerijnig van. Zorgen voor anderen was er zo een. Van jongs af aan geleerd maar energie slurpend voor mij. Mijn creativiteit ontdekken en oplossingen verzinnen daar zat wel mijn talent. Daar word ik blij van en geeft me meteen energie. Puzzelen en ontdekken hoe iets in elkaar zit is ook een talent.

Ontdekken van je talenten en deze vervolgens inzetten geeft energie. Het heeft me ook geholpen om inzicht te krijgen in mijn valkuilen. Het maakt dat ik minder snel uit de bocht vlieg en als dit wel gebeurt dat ik vrij snel weer terug in het spoor ben.

Een to-feel lijstje maken

Ja, je leest het goed; geen to-do lijstje maar een to-feel lijstje. Ik word er zo blij van. Een to-feel lijstje is de tegenhanger van de to-do lijst die meteen nieuwe energie geeft in plaats van dat de moed je in je schoenen zakt als je er naar kijkt.

Ik zorg dat ik elke dag in mijn agenda hier tijd voor inruim.

Het is een lijstje met activiteiten die je graag doet, of wilt doen en die jou een goed gevoel geven. Zo staat er op dit moment op mijn lijstje; een extra lange wandeling maken met Sara onze teckel, In de tuin werken, uitgebreid koken en fotograferen. Ik zorg dat ik elke dag in mijn agenda hier tijd voor inruim. Het hoeft niet lang te zijn. Het zien staan en me erop verheugen doet ook al wonderen.

Het zijn mijn manieren geworden om mijn batterij opgeladen te houden. Het is niet alleen fijn om meer energie te hebben. Het maakt me ook een leuker mens voor de mensen om me heen.

Nelly ter Voerthttps://feemonline.nl/nelly-ter-voert/
Nelly is therapeut, trainer en auteur. Vermoeidheid, onzekerheid en het ontwikkelen van meer voldoening zijn de centrale thema’s waar zij mee werkt. Ze daagt vrouwen uit om minder hun best te doen, meer zichzelf te zijn en vanuit hun zijn anderen te inspireren.

je krijgt wat je nodig hebt

Alle artikelen in dit magazine worden geschreven door onze journalisten. Op één rubriek na: 'Je krijgt wat je nodig hebt'. Hier vind je de blogs van onze Verschilmakers en daar is dit blog ook een voorbeeld van. Geschreven op persoonlijke titel. De onderwerpen zijn heel divers: je krijgt wat je nodig hebt. Laat je verrassen.

Samen maken we het verschil. Er zijn veel verschillende vrouwelijke ondernemers in Nederland die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Door hen de mogelijkheid te geven om hun inspiratie met jou te delen, wordt onze gezamenlijke impact nog groter.

Meer van deze Verschilmaker

Andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here