Boekbespreking

Chocolade en Chardonnay zijn mijn alarmbellen.

Leestijd: 2 minuten

De keer dat ik bij de huisarts zat, was niet de eerste keer dat ik moe was. Meer dan een beetje moe. Meestal hielp een weekje vakantie wel, maar toen niet meer. Ik dacht dat ik er geen tijd voor had. Elke dag stonden er dingen op mijn to-do lijstje die echt moesten gebeuren. Daarna zou ik ontspannen. Ondertussen werd mijn lontje steeds korter en hier werden de liefste mensen om mij heen de dupe van. Wat maakte dat ik me schuldig ging voelen. Het moest echt anders.

Goed in mijn energie

Er zijn een paar dingen die me nog steeds elke dag helpen om te zorgen dat ik goed in mijn energie zit. Zoals altijd zijn ze niet heel ingewikkeld, maar wel heel effectief.

Het begon met het besef: ”Als ik moe bent, ben ik over mijn grenzen gegaan”. Dan ben ik te veel bezig geweest met de dingen die moeten en heb ik te weinig rekening gehouden met wat kan; met wat ik kan. Dan ben ik toch stiekem mezelf weer aan het vergelijken met anderen en ben ik weer richting perfectionisme geslopen.

Chocolade en Chardonnay zijn mijn alarmbellen.

Chocolade en Chardonnay zijn mijn alarmbellen. Zeker als ik het gevoel heb dat ik een glas wijn of een reep chocolade verdiend heb. Ook TV kijken en scrollen door je tijdlijn helpen niet al lijkt dit soms zo. Het zijn allemaal manieren om jezelf te verdoven en niet te voelen hoe moe je bent.

Gebruik maken van mijn talenten

Mijn perfectionisme maakt dat ik extra gevoelig ben voor complimenten. Dit hoeft niet altijd uitgesproken worden, een goedkeurende blik is ook al fijn. Een nadeel hiervan is dat ik mezelf allerlei dingen had aangeleerd omdat dit complimenten opleverde maar die niet in de lijn van mijn talenten lagen. Als het compliment (of een ander soort beloning) niet kwam koste ze me veel energie en werd ik saggerijnig van. Zorgen voor anderen was er zo een. Van jongs af aan geleerd maar energie slurpend voor mij. Mijn creativiteit ontdekken en oplossingen verzinnen daar zat wel mijn talent. Daar word ik blij van en geeft me meteen energie. Puzzelen en ontdekken hoe iets in elkaar zit is ook een talent.

Ontdekken van je talenten en deze vervolgens inzetten geeft energie. Het heeft me ook geholpen om inzicht te krijgen in mijn valkuilen. Het maakt dat ik minder snel uit de bocht vlieg en als dit wel gebeurt dat ik vrij snel weer terug in het spoor ben.

Een to-feel lijstje maken

Ja, je leest het goed; geen to-do lijstje maar een to-feel lijstje. Ik word er zo blij van. Een to-feel lijstje is de tegenhanger van de to-do lijst die meteen nieuwe energie geeft in plaats van dat de moed je in je schoenen zakt als je er naar kijkt.

Ik zorg dat ik elke dag in mijn agenda hier tijd voor inruim.

Het is een lijstje met activiteiten die je graag doet, of wilt doen en die jou een goed gevoel geven. Zo staat er op dit moment op mijn lijstje; een extra lange wandeling maken met Sara onze teckel, In de tuin werken, uitgebreid koken en fotograferen. Ik zorg dat ik elke dag in mijn agenda hier tijd voor inruim. Het hoeft niet lang te zijn. Het zien staan en me erop verheugen doet ook al wonderen.

Het zijn mijn manieren geworden om mijn batterij opgeladen te houden. Het is niet alleen fijn om meer energie te hebben. Het maakt me ook een leuker mens voor de mensen om me heen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?