Energetische reading: ‘Ik had geen hoge verwachtingen’

Into the magic

Innerlijk werk gaat ook over dichtbij jezelf blijven; weten wat er in je binnenwereld speelt, door verstilling en zelfreflectie. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je voor jezelf weet waarom je doet wat je doet. Er zijn veel manieren om die reis naar binnen te maken. In de rubriek 'Into the Magic' gaan we op zoek naar verschillende manieren om dat te doen, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke manier bij jou past of welke vorm je nog wil ontdekken.

Leestijd: 5 minuten

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading

Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. Iedereen die dit kan, doet dit op zijn of haar eigen manier. In de kern komt het op hetzelfde neer: de reader maakt verbinding met jouw energie en vertelt wat hij of zij ziet, voelt en/of hoort. Lia Koek geeft businessreadingen met als naam: QuickScan.

Lia Koek (65) legt uit hoe het werkt:

energetische
Lia Koek

Lia Koek (65) is eigenaar van Centrum van Geluk en heeft de QuickScan aangereikt gekregen van haar werkgever. Niet de gebruikelijke werkgever, maar ze noemt het ‘de werkgever van boven’. ‘Met een grote knipoog’, zegt Lia. Ze heeft via deze energie van boven vier vragen aangereikt gekregen die ze gebruikt in de energetische reading. Dat vormt de basis van de QuickScan.

 

 

 

 

Saskia Braakman

Saskia Braakman (52) is coach en organiseert retraites met haar bedrijf Let’s Sway. Nadat haar opdrachten terugliepen kwam het Centrum van Geluk en de QuickScan op haar pad. ‘Ik had gelijk een goed gevoel bij Lia, alle hulp was welkom.’

 

 

 

 Coach Lia:

“Ik stem me af op mijn coachee en krijg met behulp van die vier vragen zicht op wat er speelt. Je kunt het zien als een scan in het ziekenhuis. Door die scan zie ik wat er aan de hand is in een bedrijf of team, met behulp van die vier vragen. Ik heb hier alleen de naam van het bedrijf of de naam van het team en het adres nodig. Ik maak energetisch contact met het bedrijf en de scan geeft mij woorden en beelden door.

De QuickScan is een momentopname. Ik krijg dus een doorkijkje net zoals bij een röntgenfoto. Zoals een arts kan zeggen: ‘Dit is er aan de hand’, kan ik dat ook vertellen en vertalen naar een bedrijf door het uit te leggen in een gesprek.

Ik stem mij af op de zender, dus frequentie van jouw bedrijf.

De meest eenvoudige metafoor om het uit te leggen is de radio. Ik ben niet anders dan een radiotoestel. De opdrachtgever zet de radio aan. Ik stem mij af op de zender, dus frequentie van jouw bedrijf. Dan komt er als het ware ‘muziek’ door mij heen in de vorm van beelden en woorden. Op die ‘muziek’ gaat jouw bedrijf weer swingen.”

De kern

“Alles heeft een kern. Zo’n QuickScan brengt je altijd naar de kern van de zaak toe. Je kunt ook zeggen dat het je naar het zaadje van het bedrijf toebrengt. Ik ga kijken wat dat zaadje van dat ene bedrijf is en wat voor bloeikracht daar inzit. De scan richt zich niet alleen op onmogelijkheden of problemen, maar geeft juist ook zicht op de potentie van je bedrijf. Wat is de wens van dat bedrijf?

Ik kan de scan toepassen voor startende ondernemers die starten met een idee, maar ik begeleid en geef ook richting aan grotere bedrijven. Hoe sneller je bij de kern komt als bedrijf, hoe sneller er wat in beweging komt.”

Het gesprek

“Zo’n energetische scan gaat heel snel. Ik ga zitten, ik stem me af op het bedrijf en het komt door. Ik maak aantekeningen en ik vertaal de basis wat ik door gekregen heb in een gesprek. Het bedrijf moet uiteindelijk kunnen stromen. Verbindingen van hart naar hart is belangrijk, want anders belandt het in de bureaula en wordt er niks meer mee gedaan. Daarom ga ik graag het gesprek aan.”

Ik geef oplossingen, richtingen en mogelijkheden.

“Ik schrijf het niet uit, want dan gaat de energie verloren. In een gesprek kan ik aanvullingen geven en verduidelijken, maar ik kom wel tot de kern van de zaak. Ik geef oplossingen, richtingen en mogelijkheden. Ik laat klanten dat gesprek opnemen, zodat ze dat later kunnen beluisteren.”

Zweverig

“Soms schrikken mensen van het concrete beeld. Soms vragen mensen mij: ‘Hoe weet je dat nou? Leg dat eens uit.’ Dat kan ik niet. Ik krijg na een paar maanden of een jaar altijd te horen: ‘Hoe bestaat het? Ik begrijp het niet, maar het swingt en beweegt.’ Ik probeer het zo concreet mogelijk te vertalen.

Ik ben niet zweverig en ik loop niet op wolken. Ik heb de poten in de klei, dat vind ik heel belangrijk. Ik praat in metaforen om het vorm te geven en mensen begrijpen het zo.”Coachee Saskia:

“Ik heb een startende onderneming, want zo noem ik het nog steeds na 3 jaar. Het eerste jaar was ik nog in dienst bij een werkgever. Ik kon klanten meenemen vanuit die eerdere werkgever naar mijn onderneming, dat was een soepele overgang. Ruim anderhalf jaar ging dat best goed. Op een gegeven moment gingen de opdrachten wat minder en vervolgens kwam de coronacrisis. De vaste opdrachten die ik had vielen weg en ik moest echt op mijn eigen benen staan.

Toen kwam de energetische QuickScan op mijn pad en überhaupt ook de begeleiding van Lia en de andere ondernemers binnen het Centrum van Geluk. Ik had gelijk een goed gevoel bij Lia, alle hulp was welkom. Lia heeft de QuickScan uitgeoefend op mij, maar heeft mij ook geleerd hoe ik de QuickScan zelf kan toepassen.”

De energetische scan

“Ik wilde graag weten waar ik precies vast liep en hoe ik dat kon oplossen. Ik wilde meer klanten en ik wilde naar de volgende fase van mijn bedrijf. Ik wilde mijn bedrijf laten stromen en lopen, dus was ik benieuwd wat die QuickScan voor mij in petto had.

Uit die scan kwam dat ik het verlangen had om juist met lichte energie en plezier te willen werken en dat deed ik toen niet. Ik was toentertijd mezelf krampachtig aan het controleren door druk op mezelf te leggen en vragen te stellen als: Wat gaat dat bedrijf me opleveren? Ik dacht in tekorten en moeilijkheden in plaats van in mogelijkheden. Ik hield mezelf echt tegen.

Juist niet bezig zijn met het onmogelijke

Het zei me ook dat ik geen aandacht moest besteden aan de twijfel aan mezelf in het bedrijf. Ik moest me richten op hetgeen waar ik heen wilde en wat ik wilde bereiken op een spelende wijze. Juist niet bezig zijn met het onmogelijke, want dan geef je dat gevoel de ruimte om te groeien.”

Hierdoor zag ik ook in dat ik het niet alleen hoefde te doen. Ik mag hulp vragen en kan met anderen samen dingen doen. Ik heb zelfs mijn bedrijfsnaam aangepast, nu klinkt het veel vloeiender. Door de QuickScan ben ik aangemoedigd om kleine en ook hele simpele stappen te ondernemen, die stappen maken het verschil.”

Verwachtingen

“Het is alleen niet zo dat je één QuickScan doet en alles is goed. Dat zou wat zijn! Het zet wel je persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van je bedrijf aan. Ik was heel nieuwsgierig en dacht: wat gaat dat nu opleveren, ik had geen hoge verwachtingen. Na afloop dacht ik: WAUW! Ik was erg verrast en vond het magisch. Het was erg bijzonder dat het zo to the point was.

Ik vind de energetische QuickScan een fantastisch iets, omdat je helemaal naar de essentie van je bedrijf gaat. Je weet door de scan precies wat er aan de hand is in je bedrijf, hoe het gaat, wat voor potentie er in jouw bedrijf zit en wat je eraan kan doen om dat eruit te halen. Het geeft je inzicht in de kern van je bedrijf.

Het is een spiegel en na de uitkomst van de QuickScan heb ik gelachen en volgens mij zelfs even gehuild van blijdschap. Ik zag het weer zitten! Ik was verrast wat het me allemaal opleverde.”

it's a movement

join us!

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

het beste van feem wekelijks in je mail?