Bregje Bullens: “Humor maakt het innerlijke gevecht tussen hoofd en hart fijner”

mijn inspiratie top 5

Waardoor gaat bij jou de inspiratie stromen? In deze rubriek "Mijn Inspiratie Top 5" laten we je kennismaken met de inspiratiebronnen van inspirerende ondernemers. Kruip even uit je eigen bubbel en dompel je een keer onder in deze bronnen. Wie weet waar het toe leidt en wat voor creatieve ideeën er bij je opkomen door het een keer anders te doen dan anders. 

Leestijd: 5 minuten

DE INSPIRATIE TOP 5 VAN BREGJE BULLENS

Bregje in het kort

  • provocatief trainer en coach
  • erkend opleider in het provocatief coachen / Provocatief Leiderschap
  • eigenaar van ZoetZuur Kumpany
  • winnaar van de BID award voor ‘Meest positieve bedrijf van Noord-Brabant’

“Ik wil de wereld een beetje mooier en positiever maken”

In april 2021 won Bregje Bullens (45) een BID award voor meest positieve bedrijf van Noord-Brabant. “Dat was kicken. Er hadden zoveel mensen op me gestemd. Ik dacht: wow er staan dus echt heel veel mensen achter mijn missie.” Die missie luidt: ervoor zorgen dat we als mensheid niet naar de kloten gaan. “Ik wil de wereld een beetje mooier en positiever maken. Het leven is grillig en mensen worden grimmig. We handelen en leven vanuit ons hoofd, terwijl we zoveel wijsheid in ons hart dragen. Van deze kennis maken we te weinig gebruik. We moeten er met elkaar het beste van zien te maken, zullen we het dan vanuit liefde blijven bekijken, alsjeblieft? Niet vanuit verwijten naar de ander, omdat die anders is? We kunnen onderlinge verschillen niet altijd oplossen maar we kunnen wel in gesprek gaan met elkaar en ervoor zorgen dat het leefbaar en liefdevol blijft.

Dat betekent niet dat ze het leven constant vanuit een roze bril ziet. “Ik erken dat het leven soms super ruk is. Sommige mensen blijven herhalen dat het leven mooi is, maar dat is het niet altijd. Ik heb zelf best veel heftige gebeurtenissen mee gemaakt. Zo heb ik een blinde dochter en ben ik vijf jaar verslaafd geweest. Ook deed ik acht jaar over mijn vwo. Verschrikkelijk, maar je gaat er niet aan onderdoor. Met mijn aanpak, probeer ik de mentale weerbaarheid van mensen te verhogen.”

In 2014 startte Bregje, na een hele omzwerving, haar eigen bedrijf. “Ik heb twee jaar een rechtenstudie gevolgd, ik heb op de toneelacademie gezeten en heb uiteindelijk de pabo afgemaakt om in het onderwijs terecht te komen.” Na een tijd voor de klas gestaan te hebben, kreeg ze de vraag: wil jij leerkrachten coachen? De kinderen luisterden namelijk goed naar Bregje, terwijl ze bij andere docenten helemaal niet stil waren. “Dat wilde ik wel, maar ik wilde er dan wel een opleiding voor volgen.”

“Ik bleek hier retegoed in, dus ik dacht: ik ga voor mezelf beginnen”

“Ik ben naar een traditionele coachopleiding gegaan. Daar leerde ik allerlei gesprekstechnieken die niet bij mij pasten: open vragen stellen, niets invullen voor een ander, knikken en hummen. In mijn hoofd dacht ik aan allerlei andere dingen die ik eruit wilde flappen.” Twee opleiders raadden haar daarom aan om te kijken naar provocatief coachen. Daar viel alles op zijn plek voor Bregje. “Ik merkte dat het als een jas zat en echt van binnenuit kwam. Ik mocht er ineens wel dingen uit flappen en hoefde het niet te doen ‘zoals het hoorde’, zolang mijn reacties maar kwamen vanuit liefde en compassie voor de ander. En daar bleek ik retegoed in. Dus toen dacht ik: ik ga voor mezelf beginnen!”

Bregje wil mensen uit hun terminale serieusheid halen en meer naar hun intuïtie en hun onderbuikgevoel laten luisteren door middel van spel en door ze een liefdevolle schop onder hun hol te geven. “Als kind leer je al manipuleren. Dat je bepaalde dingen bereikt met bepaald gedrag, je leert patronen aan. Je leert eigenlijk meer te leven vanuit je hoofd dan vanuit je hart”, vertelt Bregje. “Je hebt protocollen en afspraken nodig, maar hoe meer protocollen en afspraken je hebt, hoe meer je je autonomie uit handen geeft en hoe mee je de regie kwijtraakt. En dan word je een slaaf van je eigen systeem.” Ze leert deelnemers van haar trainingen en opleidingen hoe je je hoofd en je hart weer laat spelen met elkaar. “Het is soms een behoorlijk gevecht tussen die twee, maar als je er humor aan toevoegt wordt het gemakkelijker en fijner.”

____________________

Dit is de Inspiratie Top 5 van Bregje:

1. Boek

Het Leven als Tragikomedie van Tim Fransen
“Dit boek herinnert me eraan dat het leven twee kanten heeft. Ik zeg altijd het leven is behoorlijk fucked up en ik doe maar wat. Als we ons zelf toch net iets meer op de hak nemen en wat meer humor toevoegen aan ons volwassen bestaan, dan kan ik met dit leven omgaan. Mensen zijn zo terminaal serieus. Dodelijk vind ik dat. Humor biedt juist een alternatief perspectief op ons onvermijdelijke falen. Een perspectief dat ons in staat stelt om het tragische onder ogen te komen in plaats van een uitvlucht te zoeken in de vaak destructieve ontkenning ervan.”

2. TV

Reality series
“Van Love Island tot Expeditie Robinson, van Wie is de Mol tot De Verraders, van Temptation Island tot De Bachelor, van I am a Killer tot Jeffrey Epstein, filthy rich. Ik heb een enorme fascinatie voor menselijk gedrag, bijna een fetisj. Niks menselijks is mij vreemd en niks vreemds is voor mij onmenselijk. Voor mij zijn deze programma’s voer. Ik smul ervan. Soms walg ik ervan. Soms smaakt het heel vreemd. En vaak geniet ik ervan. En bijna altijd smaakt het naar meer.”

3. Persoon

Mijn blinde en zwaar gehandicapte dochter Isabel
“Isabel (9) is drie maanden te vroeg geboren en door het vele zuurstof dat ze in de couveuse nodig had, verstoorde het de groei van de bloedvaten in haar ogen, waardoor ze blind werd. Daarnaast heeft ze een grote ontwikkelingsachterstand en altijd nabije zorg nodig. Ze heeft ons nodig om de wereld te leren snappen en aan te kunnen. En wij? Wij hebben haar nodig. Zij kan horen wat er gefluisterd wordt, voelen wat er niet gezegd wordt, zien wat niet getoond wordt. Daarom deel ik haar af en toe via mijn social media kanalen. Ik denk namelijk dat zij nog heel veel mensen kan inspireren.”

4. Eigendom

Mijn auto en mijn scooter
“Dit klinkt behoorlijk materialistisch. En dat is het ook. Ik heb een supervette bmw én een supervette Vespa. Een en al ego zou je kunnen denken. En ja, dat is het óók. Als ik daarin of daarop rijd, voel ik me supersexy, cool en stoer. Ik kan dan echt denken: sooooheeeee dat heb je maar mooi voor elkaar gebokst. Het lastige alleen is, dat mensen mijn keuzes voor mijn auto en scooter linken aan status. Dat vind ik dan weer ingewikkeld, want ik wil alles behalve overkomen als een arrogante bitch. Iets met hoofd-hart conflict. Maar toch zijn het echt mijn inspiratiebronnen. Om mij er elke keer weer aan te herinneren dat ik mijn eigen pad loop. En dat ik ben wie ik ben.”

5. Lied

Imagine van John Lennon
“Muziek is voor mij zo belangrijk. Daarin kan ik alles kwijt. Mijn angst, mijn verdriet, mijn woede, mijn twijfels, mijn liefde. Als tiener draaide ik dit nummer al. Ik kon me er helemaal in verliezen. Ik heb altijd gezegd: dit nummer moet gedraaid worden als ik ooit dood ben. Het nummer staat bewust niet op mijn playlist. Dan ga ik het dadelijk te veel luisteren en verliest het zijn exclusiviteit. Het is voor mij een van de meest veelzeggende liedjes ooit gemaakt. En ik ben ook een dromer.”

“You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one”

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?