Kennisartikel van een verschilmaker

Blijf bij jezelf – tips om stabieler te ondernemen

“Ik heb een wijnhandel, organiseer wijnreizen naar Frankrijk en luxe wijnproeverijen voor het MKB,” zegt hij vol trots. “En wat doe jij?” Ik laat een stilte vallen waarna ik iets brabbel als “Eh ja ik schrijf weleens wat teksten…” Hoe vaak laat jij je omverblazen door andere ondernemers? Lees in dit artikel hoe jij sterker in je ondernemersschoenen kunt komen te staan.

Leestijd: 4 minuten

Het is 2010 en om mij heen zitten 15 studenten met een onderneming. Voornamelijk mannen. Of moet ik zeggen jongens. Want veel ouder dan 20 zijn ze niet. Maar ze hebben wel de bravoure van een volwassen, ervaren, door-de-wol-geverfde ondernemer. Vrouwelijke studentondernemers zijn er amper. En daar waar ik wat mompel over mijn bezigheden, verdedigen de mannen hun erepositie op de apenrots.

De gespreksleider, een vrouwelijke ondernemerscoach die vanuit de universiteit is ingehuurd om studenten te begeleiden bij hun eerste stappen in het ondernemerschap, kijkt me berispend aan. “Waarom liet je je wegzetten? Omverblazen door een sterke pitch van een ander? Kwam hij te imponerend over? Want als het je troost: hij onderneemt pas twee weken en heeft net zijn eerste fles wijn ingekocht. De rest is waar hij van droomt. En door het alvast te benoemen zet hij een stap in die richting.”

Groener gras
Wat is dat toch? Waarom laat ik me zo imponeren door woorden en acties van andere ondernemers? Ik blijk niet de enige. Een snelle rondvraag levert veel dezelfde reacties op: Het gras bij de ander lijkt groener.

De ander is sneller, beter, verdient meer, heeft een beter portfolio/trackrecord. Vaak gevolgd door de conclusie ‘hoe kan het dat de ander dat wél kan en ik niet. Ik zal het wel niet goed (genoeg) doen’.

Daarom in deze editie van FEEM MAGAZINE, in het dossier Gezondheid & Zelfzorg: blijf jezelf – tips om stabieler te ondernemen.

Stap 1 Fysiek fit
Begin bij het begin. Wanneer jij je fysiek in orde voelt, dan ben je veerkrachtiger. Kun je beter tegen een stootje. En dat betekent écht niet dat je zes dagen per week naar de sportschool moet. Gun jezelf voldoende slaap en andere rustmomenten. Drink veel water. Beweeg. Heb plezier. Dans stress van je af. Wandel een extra rondje met de hond. Kom in contact met je lichaam. Word je bewust van je lichaam met yogaoefeningen.

Kortom: kom op een laagdrempelige en toch actieve manier in contact met je fysieke zelf.

Stap 2 Mentaal fit
Ga op ontdekkingstocht naar… jezelf! Onderzoek wat jij fijn vindt en juist niet. Wat jou ligt en waar je blij van wordt. Maar ook waar je juist niét van houdt, waar je van wakker ligt en wat jou triggert. Dat kan door simpelweg twee lijstjes te maken op 1 A4: zet aan de linkerkant waar jij energie van krijgt en aan de rechterkant wat jou energie kost. Je kunt jezelf beter leren kennen door een persoonlijkheidstest in te vullen (zoals de ’16 personalities’ test) of door je te verdiepen in andere tools, zoals Human Design. Hierdoor krijg je een steeds beter zicht op jezelf. Op wie jij bent en wat het beste bij jóu past. Hoe beter je dit weet, hoe makkelijker het is om te leven en ondernemen op jouw voorwaarden. (En dit is onmisbaar voor stap 3 en stap 4).

foto blijf bij jezelf: kieferpix via Canva
foto blijf bij jezelf: kieferpix via Canva

Stap 3 Ontwikkel jouw unieke missie en stel jouw doelen
Dat de buurman graag een Porsche op de oprit heeft staan, wil niet zeggen dat dit jouw doel of droom is. En toch zijn we vaak jaloers op ‘die ander’. Onderzoek bij jezelf eens waar dit gevoel vandaan komt. Wil je het écht? Of zit er een ander verlangen onder? Wat maakt dat jij je op dit moment jaloers of onzeker voelt?

Wanneer jij je mentaal en fysiek fit voelt, kun je aan de slag met de verlangens die jij hebt. Wat wil jij het liefst? Dat kan leven in vrijheid zijn: zo min mogelijk werken en zoveel mogelijk reizen. Maar ook: zoveel mogelijk mensen helpen op weg naar een vitaal leven. Of: bloggen over onderwerpen die jou aan het hart gaan, zodat je anderen nieuwe inzichten op kan laten doen. Ontdek jóuw pad.

Stap 4 Blijf bij jezelf
Met vijf social media apps op je telefoon, een website van je onderneming en talloze netwerken, sta je in contact met de halve wereld. Dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Je herkent vast dat je snel naar je telefoon grijpt op een druilerige dag waarop niks lijkt te lukken. Op zoek naar wat bevestiging en afleiding open je Instagram. En daar zie je het ene prachtige plaatje na het andere voorbijkomen. Wanneer je mentaal en fysiek fit bent én een eigen missie/visie + doelen hebt geformuleerd, ben je een stuk minder vatbaar voor het succes en geluk van de ander. In plaats van ‘Poeh, waarom hij/zij wel en ik niet?’ denk je ‘Wat mooi! Ik wens de ander het beste en ga nu weer verder met mijn eigen doelen.’ Je blijft bij jezelf.

Tip: Maak een mooi moodboard van jouw dromen en doelen. Kijk hier voor, tijdens of na het scrollen op je social media kanalen naar. Dit helpt je om bij jezelf en jouw wensen te blijven.

Stap 5 Ga eropuit
Go for it! Kijk op LinkedIn, scroll door Instagram, ga naar een netwerkevent en bezoek een seminar. Doordat je voorafgaand aan deze stap lichamelijk én geestelijk goed voor jezelf hebt gezorgd, je missie doorleeft en je doelen hebt gesteld kun je met de juiste mindset en houding ‘de arena’ betreden.

Proef op de som
En nu is het een kwestie van oefenen. Sinds ik de bovenstaande tips toe pas, sta ik een stuk sterker in mijn schoenen. Als ze me nu vragen wat ik doe, geef ik (zelfs na een overtuigend, haast overweldigend ondernemers-intro van mijn gesprekspartner) rustig en zelfverzekerd aan dat ik op een herkenbare en humoristische manier schrijf over dertigersdilemma’s en veertigerskwesties voor bladen, tijdschriften en kranten. Dat ik dagvoorzitter en (gast)spreker ben.

Sterke jongen die me nu nog van mijn pad brengt 😉

Maartje Bertens
Maartje Bertens
Maartje is freelance journalist en communicatiestrateeg. Ze schrijft over dertigersdilemma's en veertigerskwesties. Daarnaast mijmert ze wekelijks in haar column 'Maartje Mijmert' en leert ze ondernemers hoe ze eenvoudiger, effectiever en met meer plezier kunnen communiceren. Voor FEEM deelt ze haar eerste stappen binnen de wereld van 'het innerlijk werk'.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, gedrag en leiderschap. Zij begeleiden jou bij het leiden van je eigen, echte leven zodat je werkt en leeft op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Meer van deze Verschilmaker

Verhalen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in