VAN DE REDACTIE

Bibianne Boumans en de bullshit detector

Het aantal online trainingen groeit explosief. Een goede ontwikkeling. Persoonlijke groei was nooit eerder zo binnen handbereik. Maar dit zien we ook: sommige daarvan zijn bullshit. Zo, het staat er. Duidelijker kan niet. Mooie marketingpraatjes waar aan de achterkant niets van blijkt te kloppen. Alleen kom je daar als deelnemer pas achter wanneer je het programma al hebt aangeschaft. Daarom roepen wij 'de bullshit detector' in het leven. Bibianne Boumans is als expert betrokken bij deze rubriek. We stellen haar graag aan je voor.

Leestijd: 3 minuten

De bullshit detector

De bullshit detector. Een pittige naam. Wie zijn wij om te bepalen of een training wel of geen bullshit is? Dat doen we niet. Online programma’s waar wij niet achter staan, behandelen we niet in deze rubriek. Het gaat ons erom dat jij – als deelnemer – je eigen bullshit detector ontwikkelt.

FEEM Magazine krijgt een kijkje aan de achterkant en we vertellen jou wat we ontdekken, zodat jij voor jezelf kunt bepalen of het wel of niet bij je past en of je het ’t geld waard vindt. Onze journalisten stellen de maker kritische vragen, we willen weten hoe oud-deelnemers het hebben ervaren én krijgen een kijkje aan de achterkant. Worden beloftes waargemaakt?

Bibianne bekijkt elke training die we in deze rubriek behandelen en geeft haar professionele opinie

Bibianne, eigenaar van Learning Junkie, is als expert van online trainingen verbonden aan deze rubriek. Jaarlijks werken er meer dan 1.000 studenten verspreid over HBO’s in heel Nederland met de programma’s die zij heeft ontwikkeld. Inmiddels ligt haar focus bij ondernemers en helpt ze hen om hun kennis om te zetten in goede online trainingen. Bibianne bekijkt elke training die we in deze rubriek behandelen en geeft haar professionele opinie. Niet op inhoud, maar op vorm. “Vaak bestaan online trainingen alleen uit uitlegvideo’s en wat tekst, maar een goede online training samenstellen vergt veel meer dan dat,” legt ze uit. Bibianne leert ons op een andere manier kijken naar online trainingen.

Het vraagt lef om dit te doen

Het is best spannend om jezelf als expert te verbinden aan een kritische rubriek die de ‘bullshit detector’ heet. In deze video legt Bibianne uit waarom zij het belangrijk vindt om hier een bijdrage aan te leveren en bespreken we waarom zij hier de juiste persoon voor is.

Met deze rubriek ‘de Bullshit Detector’ hopen we dat je als deelnemer miskopen voorkomt. En tegelijk kun je er als maker een hoop van leren. Hiermee hopen we een bescheiden bijdrage te kunnen spelen in een beter aanbod van online trainingen.

Waar let Bibianne op tijdens het bekijken van een training voor de bullshit detector?

1. Variatie in content- en werkvormen.

Bibianne: “Zonder variantie in content- en werkvormen is de kans dat deelnemers afhaken 98%.”

2. Activerende leeractiviteiten

Bibianne: “Van meerkeuzevragen is nog nooit iemand vrolijk geworden. Dat is niet activerend.”

3. Monitoring leerproces

Bibianne: “Het krijgen van feedback is cruciaal om te groeien.”

4. Transparantie

Bibianne: “Bij veel programma’s weet je pas hoe het echt is, als je binnenrent en betaald hebt.”

Wat maakt dat dit onderwerp jou zo aan het hart gaat?

Je hebt het in de vorige video’s al gemerkt: Bibianne praat vol passie over dit onderwerp. Wat maakt dat haar vuur hier zo van brandt? Je hoort de ‘big why’ van Bibianne in deze video. 

 


Voor de makers. Nog wat extra vragen aan Bibianne.

– Waarom is het voor veel ondernemers moeilijk om een goede online training in elkaar te zetten?

Vooral voor talentvolle ondernemers die goed zijn in hun vak is het extra moeilijk, legt Bibianne uit in deze video. Om er op het einde nog aan toe te voegen dat ze van mening is dat je in een online only-programma* nooit grote transformaties met je klanten boekt. Waarom is dit haar visie? Check de video!

*Online only-programma’s zijn online trainingen zonder persoonlijk contact in de vorm van Q&A, 1-op-1 of andere vorm van feedback op je voortgang.

 

– Betekent dit dat jij vindt dat ondernemers geen online only-programma’s moeten aanbieden?

We bespreken in deze video wat het nadeel is van online only-programma’s. Maar dat nadeel is zelfs geen nadeel, zolang je daar maar transparant over bent. En dat is waar het soms misgaat: er worden grote beloftes gedaan, maar deze worden niet altijd waargemaakt. Een van de redenen waarom we de rubriek Bullshit Detector zo belangrijk vinden. Wat is dat nadeel en wanneer is het juist goed om voor een online only-programma te creëren? Check de video!

 

– Waar moeten online trainers op letten om meteen een goede start te maken?

Bibianne deelt met ons de vier fouten die je graag wilt voorkomen bij het creëren van jouw online training.

Fout 1: geen eigen stijl

 

Fout 2: kenniskotsen

Fout 3: veel te veel waarde delen

Fout 4: focus op leerinhoud in plaats van het leerproces

Als je deze fout weet je voorkomen, zorg je ervoor dat mensen niet tussentijds afhaken en je programma niet voltooien. Belangrijke dus.

 

We hopen dat we je met deze rubriek verder helpen om te blijven groeien op een manier die 100% bij jou past.

Bibianne Boumans
Bibianne Boumans
Bibianne ontwikkelt al meer dan de helft van haar leven online leerprogramma’s waarmee je écht impact maakt. Ze beschikt over alle cruciale kennis en skills die je nodig hebt om een succes te maken van jouw online training, cursus of groepsprogramma.

BS Detector

POPULAIR

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?