Leestijd: 2 minuten

“Beslag op mijn huis! Ik wil nooit meer financieel afhankelijk zijn.”

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek ‘Dit doe ik nooit meer’ vertellen vrouwelijke ondernemers openhartig over de ‘fouten’ die ze hebben gemaakt als ondernemer. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat ‘fouten maken mag’. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker ‘op je bek’ te gaan?

Leestijd: 2 minutenBusinesscoach Glancy van Elst heeft een winstgevend bedrijf waarin ze vrouwen helpt bij het opzetten van een onderneming vanuit hun zielsmissie. Maar winstgevend is haar werk niet altijd geweest. Dit doet ze nooit meer: financieel afhankelijk zijn.

– Hoe kwam het dat je financieel afhankelijk was?

“Ik ben dat eigenlijk altijd geweest. Vanuit huis is mij nooit verteld: zorg dat je je eigen broek kunt ophouden. Mijn moeder was altijd financieel afhankelijk van mijn vader. Ik later van mijn ex. Toen we uit elkaar gingen, maakten we een niet-schriftelijke deal. Onze dochter woonde zeven dagen in de week bij mij. Hij had het financieel heel goed, dus hij zorgde financieel voor ons. Daardoor had ik nooit het idee dat ik echt geld moest verdienen. Negen van de tien dingen die ik deed, deed ik gratis. Dat werd een probleem toen het bedrijf van mijn ex failliet ging. Een complete verrassing voor mij. Hij had nooit verteld dat het slecht ging, omdat hij niet wilde dat ik me zorgen maakte. Lief bedoeld, maar als gevolg daarvan werd er beslag gelegd op mijn huis. Ik moest geld lenen van mijn moeder en dochter zodat ik het huis en alle vaste lasten kon blijven betalen. Echt verschrikkelijk vond ik dat.”

Ik benaderde eerst mensen uit mijn eigen netwerk.
Er bleek veel interesse voor mijn werk.

– Hoe gooide je het roer om?

“Ik stopte met de onderneming die ik destijds had als dresscoach. Iedereen zei dat ik een vaste baan moest zoeken, maar ik was al zo lang ondernemer: dat was geen optie voor mij. Snel kwam het idee om vrouwen te helpen als businesscoach. Ik hielp al jaren vrijwillig vrouwen bij het opzetten van hun business, dus dit was de meest logische stap. Dat idee heb ik binnen no time uit de grond gestampt. Ik benaderde eerst mensen uit mijn eigen netwerk. Er bleek veel interesse voor mijn werk. Binnen een paar maanden ging ik van ongeveer nul omzet naar 5k per maand. Met gratis diensten ben ik gestopt. Dat werkt niet. Als je niet voelt dat je ergens in investeert, ga je ook je best niet doen. Waar ik voorheen dobberde, had ik nu een doel: geld verdienen, zodat ik mijn huis kon betalen.”

– Wat is het mooiste wat je uit deze situatie hebt gehaald?

“Dat ik vol trots kan zeggen dat ik financieel onafhankelijk ben. Als ik had geweten hoe dat voelt, was ik het op mijn vijfentwintigste al geweest. Financiële onafhankelijkheid betekent ook emotionele onafhankelijkheid. Ik ben hierdoor veel dichter bij mezelf gekomen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit tegen mezelf zei: ‘Dat heb je goed gedaan’. Nu kan ik wel tegen mezelf zeggen: ‘Dat doe je hartstikke goed, je bent én alleenstaande moeder én je zorgt financieel voor jezelf. Je hebt het goed op orde’. Dat is zo fijn.”

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend ondernemersverhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

Ook boeiend

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?