“Beslag op mijn huis! Ik wil nooit meer financieel afhankelijk zijn.”

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek 'Dit doe ik nooit meer' vertellen vrouwelijke ondernemers openhartig over de 'fouten' die ze hebben gemaakt als ondernemer. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat 'fouten maken mag'. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker 'op je bek' te gaan?

Leestijd: 2 minuten

Businesscoach Glancy van Elst heeft een winstgevend bedrijf waarin ze vrouwen helpt bij het opzetten van een onderneming vanuit hun zielsmissie. Maar winstgevend is haar werk niet altijd geweest. Dit doet ze nooit meer: financieel afhankelijk zijn.

– Hoe kwam het dat je financieel afhankelijk was?

“Ik ben dat eigenlijk altijd geweest. Vanuit huis is mij nooit verteld: zorg dat je je eigen broek kunt ophouden. Mijn moeder was altijd financieel afhankelijk van mijn vader. Ik later van mijn ex. Toen we uit elkaar gingen, maakten we een niet-schriftelijke deal. Onze dochter woonde zeven dagen in de week bij mij. Hij had het financieel heel goed, dus hij zorgde financieel voor ons. Daardoor had ik nooit het idee dat ik echt geld moest verdienen. Negen van de tien dingen die ik deed, deed ik gratis. Dat werd een probleem toen het bedrijf van mijn ex failliet ging. Een complete verrassing voor mij. Hij had nooit verteld dat het slecht ging, omdat hij niet wilde dat ik me zorgen maakte. Lief bedoeld, maar als gevolg daarvan werd er beslag gelegd op mijn huis. Ik moest geld lenen van mijn moeder en dochter zodat ik het huis en alle vaste lasten kon blijven betalen. Echt verschrikkelijk vond ik dat.”

Ik benaderde eerst mensen uit mijn eigen netwerk.
Er bleek veel interesse voor mijn werk.

– Hoe gooide je het roer om?

“Ik stopte met de onderneming die ik destijds had als dresscoach. Iedereen zei dat ik een vaste baan moest zoeken, maar ik was al zo lang ondernemer: dat was geen optie voor mij. Snel kwam het idee om vrouwen te helpen als businesscoach. Ik hielp al jaren vrijwillig vrouwen bij het opzetten van hun business, dus dit was de meest logische stap. Dat idee heb ik binnen no time uit de grond gestampt. Ik benaderde eerst mensen uit mijn eigen netwerk. Er bleek veel interesse voor mijn werk. Binnen een paar maanden ging ik van ongeveer nul omzet naar 5k per maand. Met gratis diensten ben ik gestopt. Dat werkt niet. Als je niet voelt dat je ergens in investeert, ga je ook je best niet doen. Waar ik voorheen dobberde, had ik nu een doel: geld verdienen, zodat ik mijn huis kon betalen.”

– Wat is het mooiste wat je uit deze situatie hebt gehaald?

“Dat ik vol trots kan zeggen dat ik financieel onafhankelijk ben. Als ik had geweten hoe dat voelt, was ik het op mijn vijfentwintigste al geweest. Financiële onafhankelijkheid betekent ook emotionele onafhankelijkheid. Ik ben hierdoor veel dichter bij mezelf gekomen. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit tegen mezelf zei: ‘Dat heb je goed gedaan’. Nu kan ik wel tegen mezelf zeggen: ‘Dat doe je hartstikke goed, je bent én alleenstaande moeder én je zorgt financieel voor jezelf. Je hebt het goed op orde’. Dat is zo fijn.”

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend ondernemersverhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

it's a movement

join us!

Meer van dit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MEEST BEKEKEN

Vrouwelijke ondernemers zijn cruciaal voor een mooiere wereld

Inmiddels ben ik zestien jaar ondernemer. In mijn ondernemerschap kon ik altijd mijn passies en talenten inzetten. Maar vier jaar geleden bekroop me een...

Het leed dat powervrouw heet

De diskwalificatie van de vrouw; de powervrouw. Een zogenaamd gerenommeerde titel die je als vrouw enkel en alleen kunt bemachtigen wanneer je naast vrouw,...

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Drie perspectieven op de vraag ‘moet ik wel of geen financiële doelen stellen?’

Moet ik wel of geen financiële doelen stellen? In onze FEEM Community kwam deze vraag voorbij: 'Meer malen heb ik gehoord dat het helpt bij het...

Jouw succes is niet maakbaar! Drie perspectieven op deze stelling.

Is succes maakbaar? ‘Succes is een keuze.’ ‘Als je iets écht wil, dan kun je het.’ Het zijn mooie, inspirerende uitspraken die je net even...

Drie perspectieven op de gedachte ‘Wie ben ik nou eigenlijk?’

De gedachte van deze keer: 'Wie ben ik nou eigenlijk?' Deze keer geen stelling, maar een gedachte. Je kent het misschien wel: je staat op het...

“Soms heb ik zo’n schuldgevoel richting mijn kinderen.”

DE HUIDIGE SITUATIE Yvonne over haar situatie: "Ik merk dat ik soms bezig ben met de vraag: ‘Ben ik wel een goede moeder?' Ik besteed...

Een business reading. “Ik dacht echt: Wat moet ik hiermee?”

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische businessreading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

“Herinneringen waarvan ik bijna niet meer wist dat ze bestonden, kwamen naar boven.”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: EFT EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een methode die ongewenste, negatieve emoties neutraliseert. Dit gebeurt door te kloppen...

“Ik werd emotioneel, want ik voelde me een soort van betrapt.”

DE HUIDIGE SITUATIE Annemarie over haar situatie: "Als zelfstandige loop ik geregeld tegen het feit aan dat ik soms meer wil dan dat ik kan...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?