Visie van een verschilmaker

Zo kijk je anders naar je geldproblemen

Wie bekend is met het lichaamswerk van Moshe Feldenkrais kent de uitdrukking ‘wie het hardste schreeuwt, heeft het meestal niet gedaan’. Daarmee bedoelde Feldenkrais dat een pijn - die ‘zomaar’ is ontstaan zonder een trauma als een val of een ongeluk - om aandacht schreeuwt voor iets anders. Het is pijn ontstaan door compensatie; compensatie als oplossing voor een ander probleem. Zo kun je ook kijken naar jouw geldproblemen...

Leestijd: 2 minuten

Ik had zelf een tijdlang last van een spier ergens onder mijn schouderblad. Tegen beter weten in ga ik er vaak van uit dat als iets zomaar ontstaat, het ook wel weer zomaar weg zal gaan. Niets is minder waar natuurlijk. Ik ging regelmatig naar een masseur. Soms wel twee keer per week. En dat hielp de pijn te verlichten. Iets. Soms.

Erken het trauma

Tot ik het me herinnerde: deze spier schreeuwt het hardst, maar is misschien niet het probleem. Een afspraak bij mijn favoriete osteopaat bracht soelaas. Hij zocht en vond het probleem in mijn bijnieren die niet vrij konden bewegen. Wat zorgde voor een kettingreactie aan overcompensatie in mijn lijf, met uiteindelijk pijn in mijn schouder tot gevolg. Na één behandeling kon ik weer pijnvrij verder.

“Het hielp de pijn te verlichten. Iets.. Soms..”

Ook als we systemisch fenomenologisch kijken naar (gedrags)problemen weten we: het gedrag of patroon van nu zou een oplossing voor iets anders kunnen zijn. Een trauma uit het verleden in het familie- of organisatiesysteem dat niet of onvoldoende is aangenomen. Het schreeuwt om aandacht en erkenning. Pas als het trauma is erkend in het nu, zal het systeem het kunnen insluiten en loslaten.

Zoek de blokkade in het systeem

Wat nou als bij jouw geld voor problemen zorgt en er eigenlijk geen aanwijsbare reden voor is? Het stroomt ‘gewoon’ niet zo lekker. Jij doet je stinkende best, en het lukt maar niet om in te tunen op de overvloed van het universum. Je voelt dat je faalt en zoekt de schuld bij jezelf. De angst om geld te verdienen of geen geld te verdienen wordt groter. Het patroon blijft in stand.

“Het gedrag van nu zou een oplossing voor iets anders kunnen zijn.”

Je kunt nu als een masseur de pijn blijven bestrijden met harder werken, nog meer trainingen volgen en nog meer plannen maken. Of je gaat op zoek naar de blokkade in het systeem.

Wat is er nodig?

Terug naar ‘wie het hardste schreeuwt, heeft het meestal niet gedaan’. Vraag jezelf af: waar gaat het werkelijk over? Bij wie of wat hoort dit probleem met geld? Wat zou er (ooit) gebeurd kunnen zijn wat nu vraagt om erkenning? En wat is er nu nodig om geld die (positieve) aandacht te geven waar het om vraagt?

Mariëtte Muller
Mariëtte Muller
Mariëtte is samen met Tanja eigenaar van Het CijferParadijs: een geldontzorgkantoor voor mensen die met mensen werken. Mariëtte en Tanja zijn geldcoach en begeleiden bewuste ondernemers op hun pad naar een financieel gezond bedrijf. Daarnaast staan er in Het CijferParadijs drie boekhoud-dames klaar om de boekhoudingen en fiscale aangiftes bij te houden en op te stellen. Het CijferParadijs staat voor zakelijke en persoonlijke ontwikkeling. Voor FEEM deelt Mariëtte haar persoonlijke visie op en ervaringen met geld en ondernemerschap.

Verschilmakers Vertellen

In de rubriek 'Verschilmakers Vertellen' vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuitïtie en leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

 

Meer van deze Verschilmaker

Artikelen van andere Verschilmakers

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over de thema's waar we over schrijven. Door jouw visie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

4 REACTIES

    • Ik sprak een ondernemer bij wie het maar niet lukte om op zich goeie offertes te laten vallen. Keer op keer een nee als reactie. Zij snapte er niets van. Totdat we haar offertes eens onder de loep namen. In de offerte werd het woord Kosten gebruikt. Zij zag haar aanbod als een kostenpost voor de ander. Er lag schaamte op het vragen van flinke bedragen. Na zelf onderzoek, bleek er een en ander in het leven van haar moeder haar geldstroom te blokkeren. Aankijken en erkennen hielp de drempel te nemen om haar aanbod met vertrouwen als een investering te gaan zien. En nu staan de cijfers niet meer in het rood!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in