Barterdeal; slimme keuze of niet?

Onze expert: Garcia Stans

Garcia wil jou als vrouwelijke ondernemer helpen om je cijfers te begrijpen, om jouw angst en onzekerheid voor finance te laten verdwijnen en je money mindset te verbeteren. Garcia snapt cijfers én de issues die veel vrouwen daarmee hebben. Daarom is zij onze expert en pakt zij in de rubriek 'It's all about the Money' de vragen op die met financiën te maken hebben.

Leestijd: 3 minuten

Barterdeal: slimme keuze of niet?

Een barterdeal is een uitwisseling van producten en diensten zonder dat hiervoor een factuur in rekening wordt gebracht. Jij levert een dienst als ondernemer en die wordt door een andere ondernemer met zijn/haar dienstverlening of product betaald.

Barterdeals zie je vooral terugkomen bij ondernemers die nog niet voldoende geld hebben om te investeren in producten of diensten. Het lijkt in eerste instantie een fijne samenwerking, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Waar moet je bij een barterdeal nu eigenlijk op letten?

Bepaal van tevoren de waarde van elkaars product en/of dienst
Bespreek van tevoren goed met elkaar wat je van elkaar kan verwachten. Vergelijk de prijs, maar ook de investering in uren. Jij kan immers een hoger uurtarief hebben dan de ander.

Stel dat jij bijvoorbeeld een coachtraject aanbied van 3 maanden en de ander geeft jou in ruil daarvoor een fotoshoot van een hele dag met als eindresultaat 50 foto’s. Bepaal dan van tevoren of dit in verhouding staat tot elkaar. Wat is jouw tijdsinvestering en die van de fotograaf en wat is het uiteindelijke eindresultaat? De foto’s kun je uiteraard nog heel lang gebruiken, maar ook jouw coachtraject heeft een impact op de andere ondernemer. Bepaal of die waarde in verhouding staat tot elkaar of dat er bijvoorbeeld 2 fotoshoots van een dag georganiseerd moeten worden om net zoveel waard te zijn als het coachtraject van 3 maanden.

Kortom, zorg ervoor dat de barterdeal voor jullie allebei evenveel waarde heeft qua prijs, maar ook qua investering in uren.

Behandel de ondernemer met wie je een barterdeal hebt als volwaardige klant
Je krijgt bij een barterdeal niet uitbetaald in geld en dat kan gaan wringen bij jezelf. Zeker als jouw dienst uit meerdere sessies bestaat, bijvoorbeeld 8 x 1 uur coaching verdeeld over een jaar en de ander slechts één dag bezig is voor jou. Na 8 maanden ben je makkelijk die ene dag vergeten dat de ander voor jou heeft gewerkt.

Wanneer je van tevoren hebt bepaald dat het wel in verhouding staat tot elkaar qua investering in geld en tijd, dan is het van belang om de andere ondernemer na een tijdje niet als een minder volwaardige klant te behandelen. Ook al ben je die ene dag misschien al vergeten.

Leg alle afspraken van de barterdeal vast
Zoals je bij al je klanten afspraken vastlegt, is het ook belangrijk dat je de afspraken van een barterdeal goed vastlegt. Zo kunnen er nooit onduidelijkheden ontstaan en weet je precies wat je van elkaar verwacht.

Leg eventueel ook vast wat de consequenties zijn als een van jullie zich niet aan de barterdeal houdt. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand afspraken niet nakomt bij een barterdeal. Als jij wel al jouw dienst en/of product hebt geleverd, dan moet er een mogelijkheid zijn om alsnog een factuur in rekening te brengen wanneer de ander de gemaakte afspraken niet nakomt en zijn of haar product en/of dienst niet levert.

En toch: een barterdeal betaalt je vaste lasten niet
Persoonlijk ben ik geen fan van barterdeals. Waarom niet? Ik vind de waarde over het algemeen vaak moeilijk in te schatten, omdat je kijkt naar zowel de investering in tijd als in prijs. Maar dan nog kan iets wat jij levert voor de barterdeal veel waardevoller zijn, bijvoorbeeld omdat de impact groter is op de ander.

Wanneer je jullie kiezen voor betaling voor de geleverde diensten en/of producten zijn de afspraken zijn een stuk duidelijker. En mocht er iets mis gaan, dan kun je er ook veel makkelijker iets van zeggen.

Daarnaast kun je gerichter kiezen voor een ondernemer die jij goed vindt in plaats van te zoeken naar een partij die geïnteresseerd is in een barterdeal.

En laten we heel eerlijk zijn, met barterdeals kan jij je vaste lasten niet betalen. Dus wat levert het je uiteindelijk op?

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Garcia helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?