“Als ik brood op de plank wilde, moest de liefdadigheid stoppen.”

Leestijd: 3 minuten

Vanaf haar start als ondernemer zat de agenda van leiderschapscoach Hester van Rooijen vol. Hartstikke druk had ze het, maar veel geld werd er niet verdiend. Een groot deel van de coaching deed ze namelijk gratis; voor oud-collega’s, en voor vrienden-van-kennissen. Maar… het befaamde brood moest op de plank.

– Geen brood op de plank: wat ging er mis?

“In mijn leidinggevende functie in loondienst maakte ik altijd tijd om ‘mijn’ mensen te helpen. Daar haalde ik veel voldoening uit. Naast mijn baan startte ik daarom met coaching. In augustus 2020 hakte ik de knoop door en werd ik fulltime ondernemer. Al snel liep mijn agenda vol met afspraken met mensen die niet lekker in hun vel zaten of vastliepen in hun werk. Zij wilden graag even met me wandelen, even bijkletsen en even digitaal koffie drinken. Even een telefoontje van 10 minuten werd al snel 1,5 uur. Hartstikke druk was ik! Maar de omzet? Die bleef steken. Zo’n 60% van mijn beschikbare uren werkte ik voor niets.

– Wanneer realiseerde je je dit?

“Ik ben altijd succesvol geweest in het bedrijfsleven. De Hester in het bedrijfsleven was zelfverzekerd en had veel ervaring. Nu startte ik voor mezelf en voelde het alsof ik opnieuw moest beginnen. Ik had moeite met grenzen stellen en werd bang voor afwijzing. Toen ik financieel echt aan het puzzelen was, realiseerde ik me dat ondernemen iets anders is dan in loondienst werken. Inhoudelijk ben ik heel sterk, maar de marketing, sales en administratie waren allemaal nieuw. Na lang twijfelen durfde ik de stap te zetten om een ondernemerscoach in te schakelen. Het voelde als falen, maar ik mocht er niet langer voor weglopen. Er moest ook geld in het laatje worden gebracht.”

“De ondernemerscoach gaf me een liefdevolle schop onder mijn kont.”

De ondernemerscoach gaf me een liefdevolle schop onder mijn kont. Zij liet mij inzien wat ik eigenlijk al lang wist: als ik brood op de plank wilde, moest deze liefdadigheid stoppen. En dus zette ik stappen: bij het eerstvolgende wandelverzoek, gaf ik met rode vlekken in mijn nek aan dat er een intake mocht worden ingepland. Doodeng vond ik het! Ik ging zelfs een stapje verder: ik ben acquisitie gaan plegen. Juist om ‘nee’s’ te leren ontvangen. In m’n hoofd had ik dat zo groot gemaakt, maar in de praktijk viel het hartstikke mee. De wereld stopt niet bij een ‘nee’. En bijkomstig voordeel: er kwamen ook wat ‘ja’s’ uit.

brood op de plank
Hester van Rooijen

– Hoe kwam dit nou eigenlijk?

“De gratis coaching die ik vage kennissen gaf, gaf me wel de voldoening die ik zo fijn vind: mensen helpen, mensen blij maken. Daar kon ik me een hele tijd achter verstoppen. Ik moest echt een drempel over om mijn eigen onzekerheden toe te geven en hulp te vragen. Als coach kon ik dat toch zeker zelf wel? In loondienst is het veel veiliger en durfde ik veel meer. Iedere maand kreeg ik een fijn salaris. Ik geloofde in mezelf als coach en vanuit de ervaring die ik had, alleen als ondernemer moest ik dat vertrouwen nog opbouwen.

– Hoe kijk je erop terug?

“De gratis coaching heeft me het zelfvertrouwen gegeven dat ik dit kan. Ik heb deze mensen kunnen helpen. Financieel was het natuurlijk lekker geweest als ik mezelf eerder in de spiegel had durven aankijken, maar het heeft me gebracht waar ik nu ben. Nog steeds doe ik dingen in mijn bedrijf gratis, maar dan is het altijd met een acquisitiedoel. Ik heb nu een fijn maandinkomen – en dus genoeg brood op de plank – als ondernemer en wil echt niet meer terug!”

Dit doe ik nooit meer

In de rubriek 'Dit doe ik nooit meer' vertellen professionals openhartig over de 'fouten' die ze hebben gemaakt in hun werk. Hoe komt het dat dit fout ging? Wat hebben ze ervan geleerd? En natuurlijk weten we dat 'fouten maken mag'. Toch mogen we onszelf daar soms wel weer even aan herinneren. Want tegen je vrienden zeg je dat met gemak, maar sta je jezelf ook toe om lekker 'op je bek' te gaan?

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een inspirerend verhaal om hier te delen? Mail je verhaal in het kort naar redactie@feemonline.nl 

it's a movement

join us!

Meer van dit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MEEST BEKEKEN

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Hoe je dromen waarmaakt

Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Dorien volgde een Creatrix-traject. “Je voelt je bijna lullig, want wát een hoop shit heb ik”

DE METHODE VAN DEZE WEEK: Creatrix Het is een methodiek, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Creatrix haalt overtuigingen die in je (onderbewuste) systeem zitten weg. Je...

Energetische reading: kijken naar je energie.

DE VORM VAN DEZE WEEK: Energetische Businessreading Bij een energetische (business)reading wordt gekeken naar de energie van jou en je bedrijf. iedereen die dit kan,...

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

Van ongepland zwanger naar doula: “Zij gaf me de richting die ik zocht”

Bewust leven speelde altijd al een grote rol in het leven van Elvira Broersma. De switch die ze drie jaar geleden maakte van haar...

De comfortzone van je bucketlist

Voordeel is dat we zullen genieten van dingen die we tot een jaar geleden ‘gewoon’ vonden en voor lief namen. Wat dacht je van...

Drie perspectieven op de vraag ‘moet ik wel of geen financiële doelen stellen?’

Moet ik wel of geen financiële doelen stellen? In onze FEEM Community kwam deze vraag voorbij: 'Meer malen heb ik gehoord dat het helpt bij het...

Jouw succes is niet maakbaar! Drie perspectieven op deze stelling.

Is succes maakbaar? ‘Succes is een keuze.’ ‘Als je iets écht wil, dan kun je het.’ Het zijn mooie, inspirerende uitspraken die je net even...

“Ik werd emotioneel, want ik voelde me een soort van betrapt.”

DE HUIDIGE SITUATIE Annemarie over haar situatie: "Als zelfstandige loop ik geregeld tegen het feit aan dat ik soms meer wil dan dat ik kan...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?