column

Alle grote veranderingen komen voort uit chaos

Leestijd: 2 minuten

Het overkwam me weer. Chaos. Paniek. Ik blokkeerde. Mijn hart ging tekeer terwijl ik koortsachtig naar woorden zocht. Acht paar ogen staarden me aan, wachtend op wat komen ging. Een mentale blokkade als gevolg van kortsluiting. Mijn trein lag van de rails.

Een collega had mijn spoor opgeblazen. Met de vraag ‘Denk je echt dat de wereld hierop zit te wachten?’ uitte hij kritiek op mijn plannen, mijn vakgebied, mijn kennis en kunde… op mij!

Ik heb een serie brainstormsessies georganiseerd om een van onze diensten, mijn specialiteit, integraal te vernieuwen en een strategisch plan te bedenken om de business te verbeteren. Vanavond is de kick-off. Tot in de puntjes voorbereid. Elk moment en elk scenario uitgedacht en gepland. Als het spoor van een sneltrein. Strak. Rigide. In control!

Ik liet mijn aannames en belemmerende overtuigingen varen

Ergens in mijn ontwikkeling heb ik mezelf aangeleerd dat regie nemen (en houden) de beste vorm van beheersing, en dus noodzaak, is. Ik heb Covey’s ‘second habit of effective leadership; begin with the end in mind’ geïnterpreteerd als: je kunt NIETS aan het toeval overlaten. Als je iets niet plant, dan heb je geen controle! Heb je geen controle, dan ben je niet betrouwbaar.

Ben ik wat ik doe? Staat creativiteit haaks op betrouwbaarheid? Waarom raakten zijn woorden mij zo? Was hij gewoon kritisch of onvoldoende geïnformeerd? Ik deed aannames en stond op het punt de strijd met hem aan te gaan, de barricades te bestijgen en hem te overtuigen van mijn plannen, mijn kennis en kunde… mijn betrouwbaarheid. Toen ik de vragende blik in zijn ogen zag, liet ik mijn aannames en belemmerende overtuigingen varen. Ik herhaalde zijn vraag en vroeg hem naar zijn visie…

Wauw, wat een geweldige sessie ontstond vervolgens, het ene idee nog beter dan het andere. De open sfeer die ontstond voedde creativiteit en zelfs de meest beheerste persoon in het gezelschap zat te glunderen alsof we net gezamenlijk een prachtige symfonie hadden geschreven.

We provoceren liever andersdenkenden dan onszelf uit te dagen ons perspectief te verbreden

Een fixed mindset is mijns inziens de grote gemene deler in de huidige maatschappelijke dualiteit. Of het nu gaat over ons bedrijf, de pandemie, overheidsbeleid, discriminatie, gendergelijkheid, whatever. Elk onderwerp lijkt tegenwoordig voor strijd te zorgen. We provoceren liever andersdenkenden dan dat we onszelf uitdagen ons perspectief te verbreden. We zijn aan het veranderen in een samenleving waar ‘hokjes’ onze identiteit bepalen en labels onze ruimdenkendheid en openhartigheid beperken.

Nu interpreteer ik Covey’s tweede eigenschap als: Formuleer een gewenste situatie! Maak een plan met ruimte voor creativiteit. Wees duidelijk waar nodig en flexibel waar mogelijk. Celebrate imperfection. Omarm chaos! Want zoals we allemaal weten: na regen komt zonneschijn en na chaos komt een nieuw normaal. De situatie die je nodig hebt, zal ontstaan.

David Becking
David Becking
Bij FEEM Magazine houden we ervan om visies te versterken en referentiekaders te verruimen. Daar past David perfect bij. David is een ondernemende gevoelsman. Een creatief denker die de status quo graag uitdaagt en ter discussie stelt. Met MANAKR8 als zijn voertuig zet hij zich in voor het vermenselijken van de samenleving. MANAKR8 staat voor de kracht van verbindende energie. Energie die theorie met praktijk verbindt, emotie met ratio, denken met doen, mannelijke en vrouwelijke krachten, verleden met het heden en de toekomst. Vanuit een natuurlijke, onuitputtelijke en kritische nieuwsgierigheid, een focus op beleving en plezier zet hij zich in om de wereld stukje bij beetje een prettiger plek te maken. Wij horen graag wat hij te zeggen heeft.

Ook boeiend

Meer columns

MEEST BEKEKEN

Yvonne van Balkom vrouwelijke ondernemers

Femininiteit: meer waardering cruciaal.

3
Meer waardering voor femininiteit is cruciaal voor een evenwichtigere wereld In dit artikel onderzoek ik: ~ Meer waardering voor femininiteit blijkt cruciaal te zijn voor een...

Hoe je dromen waarmaakt

3
Barack Obama antwoordde dat dit deels te maken had met het vasthouden aan het toekomstperspectief, de lange termijn dus en niet de korte termijn....

Een gelijkwaardige uitwisseling zorgt voor een gezonde relatie

38
Moneymindset, geldgevoel, geef het beestje maar een naam. Waar het op neer komt is dat zolang geld voor jou een nare bijsmaak heeft, het...

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?