5 financiële valkuilen voor ondernemers

Onze expert: Garcia Stans

Garcia wil jou als vrouwelijke ondernemer helpen om je cijfers te begrijpen, om jouw angst en onzekerheid voor finance te laten verdwijnen en je money mindset te verbeteren. Garcia snapt cijfers én de issues die veel vrouwen daarmee hebben. Daarom is zij onze expert en pakt zij in de rubriek 'It's all about the Money' de vragen op die met financiën te maken hebben.

Leestijd: 3 minuten

Als ondernemer ben je ook de financieel directeur van je bedrijf. Hieronder vind je vijf financiële valkuilen en hoe je hiermee om kan gaan, zodat je de rol van financieel directeur van je bedrijf nog beter kan oppakken.

De 5 valkuilen

 

 

1. De financiën van je onderneming zijn niet alleen je boekhouding

Of je je boekhouding nu zelf doet of laat doen, met alleen verkoop- en inkoopfacturen inboeken en eens in het jaar je inkomstenbelasting te betalen, ben je er niet als ondernemer. Je administratie moet goed zijn, maar dat is slechts de basis; de minimale voorwaarde die nodig is om je bedrijf te kunnen runnen. Maar je administratie vertelt alleen iets over het verleden en heden, niets over de toekomst. En juist dát is belangrijk. Maak een financieel plan, een cashflow planning, vorm omzetdoelen en reflecteer regelmatig wat er goed en fout gaat. Daar kan je dan je doelen en plannen weer op aan te passen.

2. Jezelf geld uitkeren terwijl je winst uitblijft

Als je elke maand een vast bedrag aan salaris uitkeert aan jezelf, wen je hier ook aan. Wanneer het slechter gaat met je bedrijf, is je winst minder. Dit betekent dat je jezelf ook niet zo veel uit kan keren. Dat is voor veel ondernemers moeilijk. Wat er dan gebeurt, is dat ze op hun bedrijf gaan interen. Potjes van winst/ belasting worden opgemaakt, personeel kan bijna niet worden betaald. Elke cent moet geschraapt worden om leveranciers te betalen. Door een buffer op te bouwen, zorg je ervoor dat je jezelf minimaal drie maanden salaris kan uitkeren, ook al zit het tegen. Een andere tip die ik je kan geven is om een planning te maken wanneer er geld binnenkomt en uitgaat in de toekomst. Zo kun je gericht en op tijd actie ondernemen om meer winst te maken.

3. Niet weten wat iets oplevert of doorgaan met iets wat verliesgevend is

Als je geen inzicht hebt in je financiële situatie, kan je ongemerkt geld weggooien. Je weet niet of investeringen iets opleveren, of je nu echt geld verdiend met je producten of waar je nu allemaal geld aan uitgeeft. Door inzicht en overzicht te krijgen in je cijfers, kun je hier een analyse van maken. Zo kan je de focus leggen op de producten of diensten waar je geld mee verdient en loslaten waar je geld mee verliest.

4. Niet factureren

Niet facturen, slechte betalingsafspraken, niet achter je geld aangaan. Dit gebeurt bij alle bedrijven, hoe groot of klein je ook bent. We zijn dol op onze diensten aanbieden, maar om ervoor betaald te krijgen is toch een issue. Zo zonde, want ten eerste heb je recht op je geld en ten tweede is het daadwerkelijk een bedreiging voor je bedrijf. Als jij niet betaald krijgt, krijg je problemen met de cashflow. Als er geen geld binnenkomt, kan je het ook niet uitgeven. Niet aan je leveranciers, maar ook niet aan jezelf.

5. Niet om hulp vragen

Hoewel je bezig houden met de financiën misschien niet het leukste klusje is , is het wel van levensbelang voor je onderneming. Toch durven ondernemers hier geen hulp voor te vragen. Het kan zijn dat je geld eng vindt en schaamte voelt bij het onderwerp en daardoor spannend voelt om hulp te vragen. Of dat het leuker is om geld uit te geven aan een fotoshoot of een nieuwe logo. Natuurlijk zijn deze dingen belangrijk, maar je financiën zijn minstens net zo belangrijk. Als je daar tijd en aandacht aan geeft en er in investeert, levert dit geld op en kan je dadelijk elke week wel een fotoshoot doen.

Ook in deze rubriek?

Heb jij ook een vraag over geld? Garcia helpt je graag verder dus stuur je vraag zeker in via redactie@feemonline.nl

Ook boeiend

Meepraten over dit onderwerp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van neem wekelijks in je mail?