Boekbespreking

3 mindfulness oefeningen om je stemming te verbeteren.

Leestijd: 4 minuten

Ik hou ervan om door de bibliotheek te struinen, en gewoon ‘op goed geluk’ een boek te pakken. Uiteraard loop ik niet op de afdeling ‘ICT’, maar bij filosofie en geluk. Maar toch. Ik kijk er elke keer weer naar uit om niet bij een algemeen bekend boek uit te komen, maar me te laten verrassen door een onbekende parel. Deze keer leidde het me naar het boek: ‘Geluk. 50 mindfulness oefeningen om je stemming te verbeteren’ van dr. Arlene K. Unger.

Mindfulness oefeningen voor een betere stemming

Alle 50 mindfulness oefeningen in het boek zijn prachtig en praktisch. Welke zal ik hier delen? Het lot mag beslissen. Ik laat mijn duim over de zijkant van het boek glijden en voel de pagina’s wegschieten. Op gevoel stop ik en kijk ik bij welke oefening in ben aangekomen. Dit moet ‘m zijn. Elke keer verwonder ik me erover hoe kloppend het is.

foto mindfulness oefeningen: door Broche via Canva
foto mindfulness oefeningen: door Broche via Canva

Deze drie mindfulness oefeningen zijn eruit gekomen en deel ik graag met je.

  1. Geef gul.
    Dit sluit overigens mooi aan bij dé reden waarom geld gelukkig maak. Daarover schreven we in dit artikel.
    Toeval bestaat niet. :)Maar, het wordt nog mooier. Specifiek gaat het hier over het geven van complimenten. Op het moment van schrijven is het 1 maart: nationale complimentjes dag. Té mooi om deze mindfulness oefening te laten liggen.dr. Arlene K. Unger zegt hierover in dit boek: “In relaties bestaat er een magische verhouding tussen complimenten en kritiek: er zijn vijf positieve reacties nodig om één negatieve reactie te compenseren. Deze correlatie is vastgesteld tijdens een baanbrekend onderzoek onder stellen en de kans dat ze zouden gaan scheiden. Gebruik deze leuke visualisatie als reminder om vrijelijk en gul met complimenten te strooien in je relatie.”Dit kun je dus ook toepassen op andere relaties, zoals met je kinderen of collega. [red.]- Zie je relatie voor je als een spaarvarken: elk compliment dat je uitdeelt, is een munt die je erin laat vallen, een investering in je geluk als stel.
    – Zorg dat je complimenten uit je hart komen en authentiek zijn. Een krachtig compliment is eerder specifiek dan algemeen: ‘Je ziet er mooi uit in dat overhemd’, of ‘ik vind het fijn dat je me elke ochtend thee brengt’, in plaats van ‘je bent mooi’
    – Geef een compliment op het moment dat de ander het kan horen en niet als hij of zij net de deur uit vliegt
    – Maak je complimenten persoonlijk. Begin met ‘ik’ in plaats van ‘jij’, zodat je uitdrukking geeft aan jouw gevoelens: ‘Ik was ontroerd toen je… deed.’
    – Geef complimenten voor wat iemand doet: natuurlijk kun je best tegen je partner of vrienden zeggen dat ze er goed uitzien, maar schenk ook aandacht aan wat ze doen; dat gaat veel dieper dan hun uiterlijk.
    – Wees je bewust van het fijne gevoel dat je krijgt als je een compliment geeft. Het bevordert jouw eigenwaarde en die van de ontvanger.
    – Niet iedereen is goed in het aanvaarden van complimenten. Maak je niet druk als je partner of geliefde je compliment wegwuift. Hij of zij kan toch de positieve boost ervaren – Nu of later. Het helpt om te focussen op welk gevoel hij of zij jou geeft. Tenslotte geef je een compliment omdat je dat fijn vindt, niet omdat je een specifieke reactie verwacht.
  2. Powerplay
    “Spelen geeft plezier,” zegt dr. Arlene in haar boek. “Als je voortdurend focust op je werk en verantwoordelijkheden, kan het leven te serieus worden. Spelen lijkt misschien doelloos, maar het is een geweldige manier om stress te verlichten. Het is ook een effectieve manier om een band met anderen te vormen, je creativiteit de vrije loop te laten en zelfs om productiever te worden. Probeer deze inspirerende oefening die gebaseerd is op het terugkeren naar de 9-jarige leeftijd – de leeftijd waarop we volgens Brits onderzoek het gelukkigst zijn.”- Ga op een stoel zitten en sluit je ogen. Ontspan je lichaam terwijl je een paar keer diep ademhaalt.
    – Zie jezelf op 9-jarige leeftijd voor je. Zie voor je wat je aanhebt, hoe je haar zit, hoe je kleding eruitziet. Denk aan wat je aan het doen bent. Misschien herinner je jezelf op een klimrek, fietsend, spelend met een bal of een springtouw. Plaats jezelf in het lichaam van deze zorgeloze, ontspannen versie van jou. Geniet (opnieuw) van de activiteit va deze gelukkige herinnering.
    – Laat het beeld langzaam vervagen en open je ogen. Herinner jezelf eraan dat jij deze leuke en zorgeloze persoon bent, en dat je door de kracht van spelen toegang hebt tot deze gelukkige gevoelens.
    – Bedenk hoe je je volwassen leven speels kunt houden. Speel met kinderen die je kent, spreek af met vrienden om te frisbeeën of voetballen. Maak tijd vrij om te spelen.
  3. Kijk naar de sterren
    Gisteren liep ik ’s avonds door de straten en vielen me twee grote sterren op die ik niet eerder had gezien. Het bleken geen sterren, maar planeten te zijn. Venus en Jupiter. Een prachtig gezicht. Buiten lopen en naar de sterren kijken heeft iets magisch. Het doet elke keer wat met me. Volgens dr. Arlene is dat heel goed te verklaren:”Deze mooie meditatie bevrijdt ons van onze neiging om orde te zoeken in alles wat we zien. Het waarderen van de enorme omvang van het heelal geeft ons een gevoel van ontzag. Dit helpt om de focus op onze egocentrische behoeften te verleggen. Daardoor nemen gevoelens van geluk toe.”- Ga op een heldere nacht naar buiten met een deken en spreid hem uit op de grond. Ga op je rug liggen en ontspan. Adem diep in en uit.
    – Kijk zonder te knipperen naar de maan, zolang dat prettig voelt. Focus je aandacht op vlekken of patronen in de donkere gedeelten. Probeer de maand te ervaren als een fascinerend object dat je nooit eerder zo nauwkeurig bekeken hebt.
    – Kijk naar een plek waar veel sterren staan zonder je te laten afleiden door sterrenbeelden. Neem de sterren en de ruimte daartussen waar. Verbreed je blik en neem zo veel van de hemel in je op als je kunt zien. Ervaar de schoonheid en de uitgestrektheid van het universum zolang als goed voelt.

Benieuwd naar de andere 47 oefeningen?
Ze zijn zeker de moeite waard. Hier vind je het boek:
Oefeningen om je stemming te verbeteren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer van dit

MEEST BEKEKEN

Het beste van FEEM wekelijks in je mail?