Kennisartikel

3 fases naar meer zelfvertrouwen.

Het moment dat je voelt dat jij je niet meer klein maakt bij de ander en het moment dat jij gaat staan voor jezelf is het moment dat je je eindelijk durft te laten zien. Dat is een gezond zelfvertrouwen. Wanneer je je weer terug durft te trekken is het moment dat je volledig zichtbaar zult zijn. Hè? Dat is toch tegenstrijdig? Juist niet.

Leestijd: 5 minuten

Fases naar meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is onmisbaar. Het proces van onzekerheid, angst, een onderdrukt gevoel naar vertrouwen, kracht en staan voor jezelf gaat via verschillende fases.

Fase 1: klem tussen angst en verlangen

Als eerste is er de fase waarin je klem zit tussen je angst en je verlangen. Je voelt dat je het anders wil, meer waard bent dan je je nu voelt of hoe er met je omgegaan wordt (en jij toelaat). Maar je durft nog niet anders te handelen of tegen de verwachtingen in te gaan.

Fase 2: en nu eindelijk ík!

Vaak vanuit opgelopen frustratie, er niet meer tegen kunnen, het niet meer volhouden of een inmiddels volle overtuiging dat je het nu écht anders kunt, ga je ervoor. Je maakt je eindelijk groot, laat je stem horen, niemand maar dan ook echt niemand krijgt jou nog klein, daar zorg je wel voor! Je vecht er vanaf nu voor om gezien te worden! Niemand zal nog om je heen kunnen. Je laat aan iedereen zien dat je blaakt van het zelfvertrouwen.

Fase 3: om je heen slaan

Deze harde kracht levert vaak uiteindelijk eerder het tegenovergestelde op. Het is als een soort ‘om je heen slaan’, om maar iets te bereiken. De ander schiet in een paniek, boosheid, slachtofferrol of probeert je juist weer in te dammen, omdat diegene niet gewend is aan wat jij ‘ineens’ doet. Wanneer jij namelijk eenzijdig een patroon doorbreekt in een verbinding, moet die ander ongewild mee.

Jouw onverwachte harde kracht, kleine bom die barst en onbuigzaamheid omdat je al veel te lang gebogen hebt, brengt de ander dieper in zijn of haar strategieën. Voor jouw gevoel wordt alleen maar het belang bevestigd om nog meer te gaan staan voor jezelf. Je kracht zet je nog harder in. En voor je het weet ben je eigenlijk nog steeds aan het vechten en loop je alsnog leeg. Het lijkt op zelfvertrouwen, maar in de kern is het dat niet.

Vechten om gezien te worden
Eigenlijk ben je dan dus nog steeds aan het vechten. Eerst vocht je met en tegen jezelf om je maar aan te passen, nu vecht je met en tegen de ander om gezien en gehoord te worden. Alleen heb je dat waarschijnlijk niet door omdat je voor je gevoel voor het eerst uit je klem stapt; eindelijk jezelf laat horen.

Ook deze vorm van vechten is funest voor jezelf. De ander gaat je niet méér zien of horen, sterker nog, eerder minder. Ze haken mogelijk juist eerder af in de verbinding. En ja, natuurlijk past het dan niet meer en is het tijd om verder te gaan. Soms is dat oké, je kunt niet de rest van je leven lief blijven en elke verbinding redden. En ja, het is dan zeker tijd voor jezelf. In zekere zin is deze eerste ‘vechtfase’ dus toch ook nodig.

→ Doe hier een zelftest om jouw zelfvertrouwen in kaart te brengen. De zelfbeeldtest is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is ontwikkeld door mw. dr. K.I. de Groot, gz-psycholoog. Al meer dan 55.000 mensen hebben de zelfbeeldtest ingevuld.

Zelfvertrouwen vergroten zonder te vechten?

Dit zijn tips zodat je kunt voorkomen dat een verbinding stuk gaat die heel had kunnen blijven. Dit gaat om het ontwikkelen van een gezond zelfvertrouwen. Zonder angst en mét liefde voor zowel jezelf als de ander. Zodat de verbinding samen met jou mee kan groeien.

5 tips om van angst naar liefde te gaan

  1. Heel je eigen kindpijn. Zolang er nog oud zeer van jezelf als kind in je zit, dan reageer je altijd vanuit die pijn. Dus hoe langer dat in jou verstopt blijft zitten, hoe heftiger je reactie zal zijn wanneer je eindelijk stopt met aanpassen of je steeds maar voegen naar de ander.
  2. Beoefen compassie. Wanneer jij vanuit compassie naar jezelf en de ander kunt kijken op het moment dat de ander boos wordt of ander moeizaam gedrag laat zien omdat jij bijvoorbeeld stopt met aanpassen, dan stopt het vechten, wat niet hetzelfde is dat je je maar weer moet voegen. Vanuit compassie begrijp je waarom de ander reageert op jouw zoals diegene dan reageert. Je kunt er tegelijkertijd zijn voor de ander en blijven staan voor jezelf. Dit is een eerste stap van jezelf terugtrekken, juist om zichtbaar te zijn.
  3. Weet waar de ander vandaan komt. Dit ligt in het verlengde van de compassie. Je hebt dit nodig om tot volledige compassie te komen. Zeker wanneer het gaat over jou en je partner en jij patronen doorbreekt die je echt niet meer dienen, maar waarvan je partner wel gewend is dat jij ze steeds weer inzet. Het helpt om te weten waarom je partner reageert zoals hij reageert. Daarvoor is het nodig te weten wat de strategieën van de ander zijn, hoe diegene is opgevoed, wat diens overtuigingen zijn. Van daaruit begrijp je de reactie van de ander en dat deze bij de ander hoort zodat je het niet persoonlijk aantrekt en zonder te vechten kunt blijven staan voor jezelf.
  4. Kom thuis in jezelf en geloof in jezelf. Het vechten wordt alleen maar meer en harder wanneer je bezig blijft met jezelf te bewijzen tegenover de ander. Hoe meer jij in jezelf gelooft, hoe dichter jij bij jezelf bent, hoe minder de ander jou weer kan weghalen bij jezelf. Er is maar één iemand die hoeft te geloven in jezelf en dat ben jij. De rest volgt vanzelf.
  5. Durf jezelf terug te trekken en ruimte te maken voor de ander. Wanneer jij geen ruimte kan maken voor de reactie van de ander, wordt het vechten vanuit beide kanten steeds harder. Ruimte maken voor de ander – daar is ook de compassie weer – maakt dat de ander zich gezien voelt en van daaruit jou kan gaan zien.
foto meer zelfvertrouwen: door Jay Yuno via Canva
foto meer zelfvertrouwen: door Jay Yuno via Canva

Naar zelfvertrouwen via zelfliefde en zachte kracht

Zachte kracht ontstaat wanneer jouw pijn en harde kracht plaats heeft gemaakt voor zelfliefde. Zachte kracht is een kracht waar je heel ver mee komt. Je komt daar waar je thuishoort en als in een flow bereik je de ander in liefde en verbinding. Je voelt het vanzelf wanneer je bij jouw zachte kracht bent. Ineens bereik je meer door minder te doen, kun je omgaan met pijn en moeilijke ervaringen, omdat je uit de bron van liefde put en emoties de ruimte krijgen. En durf je je terug te trekken omdat je voelt en beseft ‘ik ben er’, ‘ik ben altijd aanwezig in mijn eigen ruimte’.

Jezelf terugtrekken om liefde de ruimte te geven

Dit proces van zichtbaar zijn door je terug te trekken vind je in elke verbinding. Het is echter een belangrijke sleutel in de liefde. Pas wanneer jij je durft terug te trekken, ontstaat er ruimte voor beiden. Ruimte om te zijn zoals je bedoeld bent. Van daaruit ontstaat er zuivere liefde. Zowel voor jezelf als de ander. Je terug kunnen trekken gaat over dat je voelt dat je er altijd bent, dat je altijd aanwezig bent in je eigen ruimte, dat niemand jou nog kan ondermijnen of kleiner maken dan je bent, want jij bent er gewoon, altijd. Je hoeft je niet meer groter te maken, niet meer kleiner te laten maken. Een stap opzij doen voor de ander, is een stap richting jezelf.

 

Nadine Carter
Nadine Carter
Nadine is gewoon ook iemand die ergens op haar pad staat in het leven. Ze is daar ook niet zomaar gekomen, is nog steeds onderweg. Net als jij. Ze gaat buiten haar comfortzone om te groeien. Ze voelt de rauwe kanten van het leven, en de zachte. Ze is direct en eerlijk. Bij haar kom je nergens mee weg. Haar expertise: relatietherapie.

FEEM Magazine

In FEEM Magazine vind je persoonlijke verhalen, visies en kennisartikelen van professionals op het gebied van bewustzijn, intuïtie en innerlijk leiderschap. We hopen dat de artikelen je inspireren tijdens het leiden van je eigen, echte leven zodat je blijft werken en leven op een manier die klopt voor jou. Dat maakt een verschil.

Heb je behoefte aan meer support, inspiratie en begeleiding bij het ondernemen op een ontspannen manier. Zonder twijfel, onzekerheid en stress? Kijk dan eens bij de FEEM Community.

Meer van deze schrijver

Andere Artikelen

Reageren? leuk!

Wij gebruiken FEEM Magazine graag als platform om kennis en ervaring te delen over ondernemen van binnen naar buiten. Door jouw reactie op dit onderwerp ook te delen, komen we samen tot steeds meer verdieping en inspiratie. We houden van constructieve gesprekken - van hart tot hart. Praat je mee? 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in